fbpx

Ощетяват двойно българите след пенсия. Получават едва 45 % от заплатата

Блиц Новини
1

Липсват очакваните промени в Кодекса за социално подпомагане, а времето минава и ако не бъдат гласувани до края на годината, в следващата година можем да се изправим пред сериозен проблем в пенсионната система. За това предупреди пред БНР доц. Жеко Милев, преподавател в УНСС.

Той подчерта, че „когато става въпрос за пенсионна система, бързи и лесни решения няма“.

„Даването и на минимална сума е положително, но преизчисляването на пенсиите и вмъкването на нов компонент би могло да допринесе повече“, коментира експертът.

Доц. Милев подчерта, че „когато се говори за адекватност на пенсиите, има общо правило – адекватна е онази пенсия, която замества предпенсионния доход 70-75%.

„В България пенсията замества 40-45% от дохода, който лицето е получавало преди пенсиониране. Пенсионерите са най-голямата група от обществото, изложена на риск от бедност. Реформата от 2000 година целеше да достигне ниво 75%, но затова е необходимо всяко едно лице да се осигурява в трите стълба на пенсионната система. Първият стълб продължава да е доминиращ и ще бъде такъв. За съжаление, там размерът на пенсията зависи от съотношението работещи – пенсионери, което в България е едно най-неблагоприятните в цяла Европа. У нас един работещ трябва да осигурява пенсията на един пенсионер. Ако погледнете бюджета на фонд „пенсии“ на държавното обществено осигуряване, ще видите, че основното перо в него отиват за изплащане на пенсии“, каза той.

Доц. Жеко Милев препоръча осигурените лица да спестяват в трудово-професионалния си живот, „ако искат, когато дойде времето за пенсиониране, да получават адекватна на предпенсионния си доход пенсия“.

„Пенсионните фондове са една от тези опции. В момента те не са лош вариант, но там всичко е доста индивидуално, защото има хора, които се осигуряват на пълния размер на своите възнаграждения, но има и други, за които липсват големи периоди на осигуряване“, обясни той.

Доц. Милев, основното което всички го знаят и го правят, а на Вас вероятно или не искате да го кажете или не го знаете, е това, че работещите в частни фирми ги осигуряват на минимална заплата. От къде да се натрупва пенсионен фонд?

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!