fbpx

Сачева пред Би Би Си: Приходите в България за последните 10 години са се увеличили 3 пъти

Блиц Новини

Приходите в България за последните 10 години са се увеличили 3 пъти, а БВП – 2 пъти. Това твърди пред британската национална телевизия Би Би Си социалната министърка Деница Сачева.

„Когато говорим за корупция, трябва да правим разлика между възприятие и факти. В последните 10 години приходите на българите са се увеличили три пъти, а БВП се е увеличил два пъти“, заявява тя.

Според Националния статистически институт обаче, приходите на българите са се повишили 1,8 пъти между 2010 и 2019 г. Според отворените данни на Световната банка пък БВП е бил 10 927 долара на глава на населението през 2009-а, а сега е 14 463 долара на глава от населението, което в никакъв случай не е троен ръст. Националният БВП също не е нарастнал тройно – от 51,99 млн. долара през 2009-а до 67,927 млн. долара през 2019 г, пише clubz.bg.

От Би Би Си отбелязват, че България е най-корумпираната държава в ЕС според „Трансперънси Интернешънъл“.

„Тези факти не са възможни в държава, която е толкова покрита (букв. covered) от корупция, колкото се смята“, добавя Сачева.

Проблемът с корупцията не е „непроменим“ (букв. unchangeable), но е „всекидневна битка“, добавя тя с уточнението, че се „справяме в момента“.

„Животът вече не е черно-бял, и тези от нас, които все още чувстват това, са старомодни (out of date, букв. с изтекъл срок на годност)“, добавя министърката.

Предаването е The Newsroom на BBC, а в него по повод едномесечните демонстрации и премахването на блокадата на Орлов мост, кореспондентката на телевизията Красимира Хендри разказва за причините за протестите у нас – корупцията и злоупотребата с публични средства.
Тя споменава записите, в които премиерът Бойко Борисов „говори нецензурно“, конфликта между него и президента Румен Радев, нахлуването в президенството от страна на прокуратурата, снимките на предполагаемото нощно шкафче на премиера. Не пропуска и атаката срещу журналисти на националната конференция на ГЕРБ тази седмица, интервюира накратко и съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който подчертава важността на съдебната реформа.
На въпрос какво ще прави Борисов, Хендри отбелязва:

„Премиерът е казал, че ще подаде оставка, но членовете на партията му не позволяват.“

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!