fbpx

Европейската централна банка призовава да не се плащат дивиденти за цялата 2020 година

Блиц Новини

снимка: ecb.europa.eu

Европейската централна банка (ЕЦБ) представи препоръката си на банките за разпределяне на дивиденти и обратно изкупуване на акции до 1 януари 2021 г., съобщава „Банкеръ“.

ЕЦБ призова банките да не изплащат дивиденти и да не изкупуват обратно акции до януари 2021 г. И уточнява, че ще даде достатъчно време на кредитните институции да попълнят капитала си и ликвидните буфери, за да не действат проциклично.

Тази актуализирана препоръка относно разпределението на дивиденти остава временна и е насочена към запазване на капацитета на банките да поемат загуби и да подкрепя икономиката в тази среда на изключителна несигурност. Тази несигурност затруднява трезорите точно да прогнозират своите капиталови позиции, като нивото на капитала в системата може да намалее значително, казва европейският регулатор.

ЕЦБ ще преразгледа дали тази позиция остава необходима през четвъртото тримесечие на 2020 г., като взема предвид икономическата среда, стабилността на финансовата система и надеждността на капиталовото планиране. След отпадането на несигурността, изискваща тази временна и изключителна препоръка, банките с устойчиви капиталови позиции могат да обмислят възобновяване на изплащането на дивидент.

Европейската централна продължава да насърчава банките да използват капитала и ликвидните буфери за целите на кредитирането и за поемане на загуби. Регулаторът няма да изисква кредитните институции да започнат да попълват капиталовите си буфери преди да бъде достигнат пикът на изчерпване на капитала. Точният график ще бъде решен след стрес теста за целия ЕС през 2021 г.

„Натрупването на силни капиталови буфери и ликвидност след последната финансова криза даде възможност на банките по време на тази криза да продължат да отпускат заеми на домакинства и предприятия и по този начин да помогнат за стабилизирането на реалната икономика. Ето защо е още по-важно да се насърчават банките да използват своите буфери за капитал и ликвидност сега, за да продължат да се фокусират върху тази всеобхватна задача: кредитиране, като, разбира се, поддържат стабилни стандарти“, заяви Андреа Енрия, председател на надзорния съвет на ЕЦБ.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Орлин Горанов пусна снимка от казармата: Същият съм си!

Снимки профили ФБ Орлин Горанов пусна снимка от времето, когато е отбивал военната си служба и предизвика голям интерес. На нея се оказа не само той, а и големия Иван Лечев, с който са били заедно. Изнамерих една снимка на батко ви Орлин, преди около 110 години по време на …

Блиц Новини
Великден за 60 000 българи в Гърция

Кадри БТВ Традиционно няколкото почивни и празнични дни българите пътуват към съседни дестинации. Най-предпочитана е Гърция пък и не е далеч, особено за хората в Западна и южна България. 58 000 българи празнуват Великден в Гърция. Това каза в предаването „Тази сутрин“ директорът на Института за анализи и оценки в …

Hell's kitchen
Много любов даде Хелс китчън на участниците

Кадри Нова ТВ и снимки социални мрежи В шоуто на шеф Виктор Ангелов много момичета не си тръгнаха с голямата награда, но намериха любовта покрай готвенето. Освен любовта между Митко и Симона, която се разви пред очите на цяла България, в кухнята на шеф Ангелов е пламната и друга любов …

error: Content is protected !!