fbpx

Теменужка Петкова: Няма да затваряме АЕЦ „Козлодуй“

източник: „Дневник“

България няма да затваря АЕЦ „Козлодуй“, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя коментира темата след публикация на в. „Сега“, че премиерът Бойко Борисов се е съгласил цялата централа АЕЦ „Козлодуй“ да бъде изведена от експлоатация. Вестникът се позовава на заключенията на Съвета на ЕС, приети по-рано тази седмица, чиято формулировка действително звучи сякаш става въпрос за затваряне на цялата централа.

„Това е една лъжа, манипулация и много сериозна фалшива новина“, каза министър Петкова. „Тези програми са предназначени за това да компенсират държавите-членки, които са извели от експлоатация работещи блокове, тоест преди да изтече техният полезен срок на експлоатация“, уточни още тя. „Средствата, които са отпуснати – 56 млн. евро – са свързани единствено и само с извеждане от експлоатация на блокове първи до четвърти на АЕЦ „Козлодуй“.

По време на този Съвет лидерите на страните-членки постигнаха споразумение за седемгодишния бюджет на съюза (Многогодишната финансова рамка, МФР). Според тях са предвидени 57 млн. евро за „Козлодуй“ за периода 2021 г. – 2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%, също така са предвидени и суми за Словакия и Литва.

„Дневник“ добавя, че очаква отговори от Съвета дали има споразумение за затваряне на цялата централа, или действително става въпрос за финансиране на работата само по първите четири реактора. Текстът в официалния превод на български гласи следното:

„С цел подкрепа на ядрената безопасност в Европа ще бъде отпуснато специфично подпомагане за извеждането от експлоатация на следните атомни електроцентрали:

– 490 млн. евро за „Игналина“, Литва, за периода 2021-2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 86%;

– 50 млн. евро за „Бохунице“, Словакия, за периода 2021-2025 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%;

– 57 млн. евро за „Козлодуй“, България, за периода 2021-2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%.

Освен това ще бъдат предоставени 448 млн. евро за ядрена безопасност и извеждане от експлоатация на собствените инсталации на ЕС.

Първите предложени такива суми дойдоха от Еврокомисията – през 2018 г., когато започнаха обсъжданията на бюджета, Брюксел предложи 63 млн. евро за България, Словакия да получи 55 милиона евро за АЕЦ „Бохунице“, а Литва – 552 милиона евро за АЕЦ „Игналина“.

През 2017 г. и 2019 г. централата получи лицензи да експлоатира пети и шести блок за по десет години, което значи, че те ще са активни до 2027 г. и 2029 г. съответно. Според резултатите от обосновката, няма ограничения за безопасната работа на шести блок в следващите 30 години, посочва Агенцията за ядрено регулиране.

През 1999 г. България и Европейската комисия подписаха споразумение за закриването и разглобяването на блокове 1-4 в Козлодуй – това бе едно от условията за присъединяване. Отпусканите средства се управляват от Европейската банка за възстановяване и развитие и са насочени към необходимите дейности, включително изграждането на площадка за ядрените отпадъци.

От 2008 г. 1 и 2 блок бяха обявени от Министерския съвет за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци (РАО), като заедно с необходимото движимо имущество бяха предоставени на Държавно предприятие „РАО“ (ДП „РАО“), през 2012 г. МС взе същото решение за 3 и 4 блок.

Според документ на енергийния директорат на ЕК има предвидени дейности за хранилището за радиоактивни отпадъци, както и за съоръжанието за плазмено изгаряне, но всички те споменават само първите четири блока. Целта на Брюксел е извеждането им от експлоатация да приключи до 2030 г.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Зрителите са в шок от въпрос в „Аз обичам България”, искат спиране на шоуто

кадри bTV Въпрос в телевизионната игра „Аз обичам България” ядоса много зрители в петък вечер и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Според някои той изобщо не е подходящ за семейно и патриотично предаване. Интересно е, че въпросът, който се появи в най-напрегнатия момент в играта, шокира дори и …

БГ звезди
Веско Маринов: Родих се селянин, станах гражданин

кадри Нова телевизия Емоционална изповед направи по Нова телевизия естрадната звезда Веселин Маринов. Певецът призна, че е изпитва страх да посети родната си къща в Полски Тръмбеш, която е единственото място, което нарича „у дома”. „Никой не ме чака вече там”, обясни Маринов, едва удържайки сълзите. Той се върна назад …

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

error: Content is protected !!