fbpx

Депутатите обсъждат премахването на дълговото робство

Депутатите ще започнат пленарното заседание с избор на нов заместник-омбудсман, предаде БГНЕС.

За поста е номинирана Елена Чернева-Маркова – дългогодишен адвокат, възпитаник на СУ „Св. Климент Охридски“ и председател на Бюрото за правна помощ в България. Кандидатурата ѝ е предложена лично от действащия обществен защитник Диана Ковачева.

Кандидатът вече бе изслушан в ресорната парламентарна комисия, където подчерта, че се интересува най-вече от социалните измерения на тази позиция, а именно опазването на правата на гражданите.

В рамките на пленарното заседание на първо четене ще бъдат обсъдени и промените в Закона за задълженията и договорите, които целят да премахнат изцяло т. нар. дългово робство. Вносители на текстовете са депутати от „Обедини патриоти“, които мотивират предложението с желанието си да премахнат фигурата на вечния длъжник.

Промените въвеждат 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица, тъй като България е единствената държава – членка на Европейския съюз, която не е въвела такава за задължения на граждани или процедури за потребителска несъстоятелност.

До този момент в българското законодателство липсва уредба, която да дава възможност на физическо лице, изпаднало в невъзможност да заплаща своите изискуеми задължения, да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от задълженията си след изтичане на определен период от време.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Въпрос за Нотр Дам отказа играч на покер от 10 000 в „Стани богат“

кадри bTV Късмет с въпросите, стабилна обща култура и надеждни жокери – това е формулата, която може да донесе успех в „Стани богат”. Икономистът и професионален покер играч Стойчо Кроснаров изглежда имаше всички тези елементи, но литературен въпрос го спря на въпрос за 10 хил. лева. Загадката, която той не …

Блиц Новини
Огромен успех за Георги Христов в зала 1 на НДК

Кадри ФБ Очаквано концертът на великия Георги Христов предизвика огромен интерес. Залата е препълнена, няма свободни места. Изключителна емоция подари изпълнителя на феновете си, както обеща. Освен обичаните и познати хитове, изпълни и най-новите си песни, включени в последния албум. С много чувство за хумор и самоирония забавлява публиката, нарича …

Блиц Новини
Добра новина за вечните длъжници, но не съвсем

Доста време отне на депутатите да пуснат в действие закона за личния фалит, но това е на път да се осъществи. Правната комисия към парламента прие отпадането на „вечния длъжник“. По този начин се приема десетгодишна давност на задълженията на физическите лица. Давността няма да се прилага в точно определени …

error: Content is protected !!