Вкусна питка със сирене. Правя я всеки път, когато имам време, защото е невероятно вкусна и цялото семейство я обожава.
Необходими съставки:
500 гр. брашно
1 яйце, 350 мл олио
сол на вкус
Масло – 100 гр.
Сирене – 200 гр.
Яйца – 2 бр.
Жълтъци – 2 бр.
Начин на приготвяне
Замесваме меко тесто.
Разделяме тестото на 3 части, двете от които разточваме на дебела кора с диаметъра на тавата в която ще печем питката.
В заслана с хартия за печене тава поставяме първата кора.
Намазваме я с масло и поставяме от плънката, която предварително приготвяме, като смесваме натрошеното сирене с яйцата.
Върху нея поставяме и втората кора, като покриваме добре първата с плънката.
Правим 8 разреза от средата към периферията на тавата, като по крайщата не разрязваме.
С получените 8 триъгълника прехвърляме към периферията на питката, така , че да се получи венец.
От третата част оформяме средната част на питката, която ще поставим в средата на венеца.
Разточваме тестото на фина кора и , след което, поставяме пръста си по средата на кората навиваме в една посока. по средата на кората поставяме масло и от плънката, оформяме топката.
Оставяме питката да престои 30-ина минути, за да се надигне, след което намазваме със разбитите жълтъци.
Печем в предварително загрята на 180° фурна за 50 мин.