fbpx

БНБ очаква повишаване на лихвите по кредитите

Българската народна банка очаква през второто и третото тримесечие на 2020 г. лихвените проценти по новоотпуснатите кредити на домакинства и нефинансови предприятия да се повишат.

„Предвид започналото от средата на март увеличение на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната, особено в средносрочните и дългосрочните сегменти (6-месечен и 12-месечен ЮРИБОР), както и факта, че те се използват като референтни лихвени проценти от някои банки, е вероятно лихвените проценти по новите кредити да започнат да се повишават“, уточнява БНБ в последния си доклад, пише www.banker.bg.

Според централната банка допълнителни фактори, които биха могли да повлияят върху лихвените проценти по кредитите във възходяща посока, са очакваното влошаване на кредитоспособността на кредитополучателите и по-високата премия за странови риск, които е възможно да доведат до цялостно повишение на рисковата премия по кредитите.

Евентуалното увеличение на необслужваните заеми в банковата система, което би могло да се очаква в резултат от влошаването на макроикономическата среда, също може да допринесе за повишаване на лихвените проценти по новите кредити.

БНБ вече отправи едно предупреждение, че се задава ръст на необслужваните кредити, което би довело до натиск върху доходността на кредитните институции. Именно поради тази причина БНБ запази антицикличния капиталов буфер на ниво от 0.5% за третото тримесечие на 2020 година.

Прогнозата на БНБ е в пълен унисон с данните за кредитирането към края на май. Паричната статистика на практика показва покачването на лошите и преструктурирани кредити със 127.6 млн. лв., като те достигат 5.31 млрд. лева. Това е с 1 млрд. лв. повече от нивото в края на 2019 година.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Призив за свалянето на Сашо Кадиев от екран

Кадри БТВ Заформя се кампания за отстраняването на Сашо Кадиев като капитан в „Аз обичам България“. Доста възмутени коментари се изсипват всеки път след предаването по негов адрес в социалните мрежи. Поведението на актьора дразни хората, които дори се заканват заради него да се откажат да гледат иначе прекрасното предаване. …

Блиц Новини
Бригадата направи едно дете щастливо

Кадри БТВ „Бригада нов дом“ отново донесе много радост в сърцата на измъчено от болест и проблеми семейство. Момчетата се постараха да дадат един уютен и удобен дом на три поколения дами, които заживяха под един покрив. Девет години Вики и нейната майка Гергана живеят в една стая и се …

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

error: Content is protected !!