fbpx

НОИ ще превежда директно българските пенсии в Германия

Националният осигурителен институт започва да превежда директно българските пенсиите на хора, които са заявили желание да ги получават в Германия, съобщиха от НОИ, цитирани от www.dnes.bg.

До този момент това се случваше чрез компетентната институция в западноевропейската държава. Промяната е факт следствие на подписано споразумение за административно сътрудничество между социалноосигурителните служби на двете страни, влязло в сила от 1 март 2020 г. С него Германското пенсионно осигуряване (ГПО) и НОИ се споразумяха от началото на юли тази година да преминат към директно изплащане на пенсиите, без посредничеството на другата институция. Българските пенсионери в Германия вече са информирани с писмо от ГПО за промяната в начина на изплащане.

За да започне изплащането на пенсията директно от България, всеки следва да изпрати в НОИ попълнен формуляр „Декларация за изплащане на българска пенсия с BIC/IBAN“, заверен от банковата институция, в която е разкрита банкова му сметка в Германия.

Посочената сметка трябва задължително да бъде лична. Формулярът може да бъде изтеглен от интернет страницата на НОИ в рубрика „За потребителя“/“Формуляри“/“Формуляри и образци по регламенти“/“Други образци и формуляри“.

Живеещите в Германия пенсионери имат задължението да представят пред осигурителния институт и актуално удостоверение за регистрация от общината по местоживеене в Германия. Те следва да представят и заверена в периода от 1 ноември до 31 декември всяка календарна година декларация за продължаване получаването на пенсия от Република България. Първата такава декларация се изисква в края на настоящата година.

Извън споразумението за директно плащане остават пенсиите, които са определени на основание на Спогодбата от 20 февруари 1958 г. между правителството на Народна Република България и правителството на Германската демократична република за сътрудничество в областта на социалната политика. Изплащането на тези пенсии ще продължи да се осъществява чрез ГПО.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!