fbpx

Нови находки и изследвания потвърждават съществуването на древните амазонки

източник: nauka.offnews.bg

В гръцката митология присъства легендата за племето от жени войни амазонки, дъщери на богове, които надвиват могъщите си съперници. Дълго време се е смятало, че това племе е плод само на въображението на древните, но археологически доказателства сочат, че наистина е имало такива жени войни, които може да са били вдъхновение за митовете.

В края на 2019 г. археолози откриват гробове на две жени, за които се смята, че са скити, живели около 4-ти век пр.н.е. Те са погребани до село Девица в западната част на Русия с богат инвентар, включително конски юзди и оръжия като железни ножове и 30 върхове на стрели.

„Можем със сигурност да кажем, че тези две жени са били войни и са яздили коне“, обяснява Валерий Гуляев от Руската академия на науките при откритието.

Войните са открити в погребална могила, заедно с две други жени – едната е на възраст около 40-50 години и носи златна диадема с декоративни цветя, а другата – на 30-35 години е погребана с две копия в поза, сякаш язди кон.

„През последното десетилетие открихме около 11 погребения на млади въоръжени жени. За тях са направени отделни носилки и всякакви погребални ритуали, които обикновено се правят за мъжете“, разказва Гуляев.

Сега, друг екип от Русия определя генома на друг скит, открит в дървен ковчег с множество оръжия през 1988 г., чиито останки са датирани на 2 600 години.

„Това дете първоначално е смятано за момче, защото около него са открити характерни обикновено за мъжете находки: брадва, лък, стрели“, разказва археологът от Руската академия на науките Варвара Бусова.

Но ДНК анализът на останките разкрива, че всъщност е било момиче. Бусова добавя, че това означава, че вероятно скитските девойки също са участвали в лов или битки.

Момичето войн е погребано в република Тува в Сибир с брадва, брезов лък и колчан с десет стрели – с дървени, костни и бронзови върхове. Ковчегът е здраво запечатан и изолиран от въздуха и затова останките са частично мумифицирани.

„Тази млада „амазонка“ още не е била навършила 14 години“, разказва водещият автор на новото изследване, публикувано в Stratum, археологът Марина Килуновская от Института за история на материалната култура, РАН.

Момичето е облечено с дълго кожено палто, риза и панталони или пола. Използвайки сканиращ електронен микроскоп, учените откриват, че палтото е направено от парчета кожа на гризач, подобен на скачащите мишки. Въглеродният анализ на други предмети от гроба датира погребалния комплекс около 7-5 в. пр.н.е., което е времето на ранните скити.

Бусова и екипът биха искали да направят по-точно датиране на останките на момичето, да изследват състава на металните предмети и да реставрират и запазят откритията си. Те се надяват и чрез компютърно томографско сканиране да успеят да определят как е починало момичето воин.

Тези открития припомнят отново мита за амазонките, оцелял до днес благодарение на Херодот, смятат учените. Древногръцкият историк твърди, че амазонките са се били със скитите, но е възможно всъщност те да са били скитски жени, които се обучават, ловуват и воюват наравно с мъжете.

„Около една трета от жените скити са погребани с оръжия и имат бойни рани, както мъжете“, разказва през 2014 г. за National Geographic историкът Адриен Мейър. „Те живеят на малки племена, така че всеки е еднакво важен и всички допринасят за защитата, битките и лова“.

През вековете митовете за амазонките са украсявани и разширявани с всякакви твърдения, от това, че са режели гърдите си, за да стрелят по-добре с лък, до това, че са убивали мъжките си деца. Но сега имаме възможност да научим повече за истинските жени воини отвъд митовете от съвременните археологически проучвания и ДНК анализи.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Зрителите са в шок от въпрос в „Аз обичам България”, искат спиране на шоуто

кадри bTV Въпрос в телевизионната игра „Аз обичам България” ядоса много зрители в петък вечер и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Според някои той изобщо не е подходящ за семейно и патриотично предаване. Интересно е, че въпросът, който се появи в най-напрегнатия момент в играта, шокира дори и …

БГ звезди
Веско Маринов: Родих се селянин, станах гражданин

кадри Нова телевизия Емоционална изповед направи по Нова телевизия естрадната звезда Веселин Маринов. Певецът призна, че е изпитва страх да посети родната си къща в Полски Тръмбеш, която е единственото място, което нарича „у дома”. „Никой не ме чака вече там”, обясни Маринов, едва удържайки сълзите. Той се върна назад …

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

error: Content is protected !!