fbpx

ООН проверява температурен рекорд от 38 градуса по Целзий в сибирски град

Организацията на обединените нации (ООН) обяви, че проверява информация за нова рекордно висока температура на Северния полюс. През уикенда в сибирски град бяха отчетени 38 градуса по Целзий, информира АФП, цитирана от news.bg.

Рекордната температура е измерена в руския град Верхоянск в събота по време на продължителна гореща вълна, което също е довела до горски пожари, съобщиха от Световната метеорологична организация (СМО) към ООН.

Източен Сибир е известен с екстремните температури през зимните и летните месеци, коментира говорител на СМО в Женева.

„Температура над 30 градуса по Целзий през юли не е необичайна, но очевидно 38 градуса по Целзий е изключение“, поясни представителят и добави, че ситуацията е „поразителна и тревожна“.

Говорителят отбеляза, че Световната метеорологична организация приема данните от Верхоянск като „легитимно измерване“, но подчерта, че ще отнеме време за пълно потвърждение на рекордната температура.

Руската метеорологична служба „Росхидромет“ обяви, че на станцията във Верхоянск е измервана температура от над 31 градуса по Целзий от 18 юни, а пикът е 38 градуса по Целзий на 20 юни. Това е най-високата измерена температура във Верхоянск от XIX век, когато започват да се събират такива данни.

СМО в момента търси потвърждение и подробности за показателите.

Според организацията високите температури в Сибир са показател, че глобалното затопляне продължава.

„Климатичните промени не си почиват заради коронавируса. Температурите се покачват. Ние продължаваме да виждаме екстремни метеорологични явления“, предупреди говорителят.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!