fbpx

„Икономист“: Поне още 5 години ще продължи политическият хаос в България

Блиц Новини

източник: „Дневник“

„Политическата сцена е хаотична и очакваме това да продължи през 2020-2024 г. – периодът на тази прогноза. Макар да остава възможност за предсрочни избори, това правителство вероятно ще остане на власт до края на мандата си през май 2021 г.“ Това се казва в актуализираната оценка за България на „Икономист интелиджънс юнит“. Анализаторското звено на групата, издаваща сп.“Икономист“, я разпространи в понеделник и в нея са нанесени корекции – повечето от тях в позитивна посока – спрямо очакванията от края на април.

„Очакваме мониторингът на правораздаването от Европейската комисия да приключи през 2021 г. Но по-широкото включване на страната в институции на ЕС ще бъде обвързано с допълнителни реформи. Тези промени ще идват бавно заради политическото напрежение“, пише още в анализа.

Според Economist Intelligence Unit (EIU) политическият фокус и действата на управлението ще са съсредоточени върху борбата с пандемията. „Ограничителните мерки в България и основните ѝ търговски партньори ще имат мащабен негативен ефект върху националната икономика през 2020 г., като очакваме свиването ѝ да е 4% от БВП. Рисковете за тази наша прогноза са, че е по-вероятно тя да се влоши.“
    • Големите рискове в прогнозата за лятото на 2020 г.
    • 1. Глобалната икономика не успява да се възстанови през 2021 г. от шока в търсенето (много голяма вероятност с много силен ефект за България, 25 от 25 точки в индекса на EIU)
    • 2. Слабости на фискалния баланс водят до повишаване на данъчните ставки (висока вероятност със силен ефект, 16 от 25 точки в индекса на EIU)
    • 3. Масово рухване на фирми поставя банковия сектор под невъобразим натиск (умерена вероятност да се случи, но с много силен ефект, 15 от 25 точки в индекса на EIU)
    • 4. Трудовият пазар мъчително се възстановява от кризата (висока вероятност с умерен ефект, 12 от 25 точки в индекса на EIU)
    • 5. Проектът за АЕЦ „Белене“ се замразява или прекратява (висока вероятност с умерен ефект, 12 от 25 точки в индекса на EIU).
Коригираните очаквания на EIU са за рецесия от 4% от БВП, докато на 28 април те бяха за 5.8%, т.е. подобряването е почти с една трета. Обяснението е, че в данните на НСИ за първото тримесечие са видели по-добри от очакваното резултати – ръст от 0.3% от БВП спрямо последните три месеца на 2019 г. и с 2.4% на годишна база.

От EIU прогнозират бюджетен дефицит от 4.5% през тази година заради рязкото свиване на икономиката и увеличените правителствени разходи за борба с коронавируса. Понеже правителството остава привърженик на идеята да въведе еврото, то и прогнозата е да се опита до 2023 г. да балансира бюджета.

Инфлацията за 2020 г. ще бъде 1.8% основно заради натиска от свиването на икономиката и рязкото понижаване на глобалните енергийни цени. Инфлационният натиск ще се поднови в периода 2021-2024 г.

Безработицата ще се увеличи бързо от около 5.6% през 2019 г. на 8.2% през тази година. Тя няма да се нормализира до края на 2022 г., защото ще остане 7% догодина, 6.3% през 2022 г. и чак след това ще се върне на 5.3 през 2023 г. и на 4.9% в края на прогнозния период през 2024 г.

Неотдавна в друго съобщение EIU коментира за политическата ситуация защо изглежда малко вероятно, но не и невероятно, да се стигне до предсрочни избори в България. Анализаторите обясняваха, че БСП не е готова за предсрочен вот, включително заради вътрешни борби. ДПС неотдавна каза, че предсрочните избори са безполезни. Малки партии като „Атака“ и „Воля“ може изобщо да не попаднат в парламента. Новата партия на Слави Трифонов още не е регистрирана и изградена.

„Но последните три парламентарни вота бяха изтеглени напред и ГЕРБ може да реши да използва същата тактика отново. Това би станало, ако постигне някакъв голям политически успех като прекратяването на мониторинга от Европейската комисия или влизането в механизма ERM II и Европейския банков съюз“, казват от „Икономист интелиджънс юнит“. Според анализаторите увеличената преднина на ГЕРБ също може да допринесе за решение за предсрочни избори – за да превърне подкрепата в места в парламента преди да се е обърнала вълната.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Огромен успех за Георги Христов в зала 1 на НДК

Кадри ФБ Очаквано концертът на великия Георги Христов предизвика огромен интерес. Залата е препълнена, няма свободни места. Изключителна емоция подари изпълнителя на феновете си, както обеща. Освен обичаните и познати хитове, изпълни и най-новите си песни, включени в последния албум. С много чувство за хумор и самоирония забавлява публиката, нарича …

Блиц Новини
Добра новина за вечните длъжници, но не съвсем

Доста време отне на депутатите да пуснат в действие закона за личния фалит, но това е на път да се осъществи. Правната комисия към парламента прие отпадането на „вечния длъжник“. По този начин се приема десетгодишна давност на задълженията на физическите лица. Давността няма да се прилага в точно определени …

Блиц Новини
Геро се стопи, показа елегантна фигура

Кадри Нова ТВ Драстична промяна се забелязва във външния вид на актьора и партньор на Димитър Рачков – Герасим Георгиев Геро. От известно време прави впечатление, че фигурата му се смалява и вече не е това мощно присъствие на сцената в сравнение с предишния сезон. На снощният лайв си свали …

error: Content is protected !!