fbpx

Ферхойген защитава България пред ЕС: Дайте им пари и следете харченето им, не бива там да е забравена ъгъл на Европа

Блиц Новини

Източник: 19min

Бившият вицепрезидент на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген, който има сериозен дял за влизането ни в ЕС, написа призив в EurActiv, в който подчертава важността на инвестициите в инфраструктура, които според него са най-важни за изваждането на Съюза и в частност на източния му фланг от корона-кризата:

„Югоизточна Европа не бива да бъде забравения ъгъл на континента – това е сериозна геополитическа грешка. Даже държави, които са пълноправни членове на ЕС като България и Румъния, са третирани като бедни роднини – толерирани, но не и напълно приети като равни.

Очевидно е, че има доста предизвикателства в региона: бедност, липса на конкурентност, етническо напрежение, слаби политически структури и ЕС трябва да бъде по много причини разочарована от бавния прогрес, но фрустрирането не е извинение за липса на политическа амбиция. ЕС трябва да бъде наясно, че политическият вакуум в тази част на континента привлича заинтересовани играчи отвън като Китай, Русия, Турция и САЩ.

Новите усилия за стабилизация са спешни и трябва да поставят ударението върху сътрудничеството и свързаността. На всички страни в Югоизточна Европа им липсва модерна инфраструктура… Тези държави са твърде малки и твърде бедни да направят устойчив икономически и социален напредък сами. Така че възстановителният план след Ковид-19 не бива да игнорира, а да се възползва от възможността за действие… И не е само въпрос на пари, но и каква ще бъде ефективността на харченето им.

Югоизточна Европа няма влиятелно лоби, за да бъде гласът й чут. Комисията трябва да поеме водещата роля и да направи специална инфраструктурна програма за Балканите като интегрална част на целия пакет за възстановяване.

Умните инвестиции в инфраструктурата в Югоизточна Европа ще подкрепи икономическия и социалния напредък в краткосрочен и средносрочен план за устойчиво развитие. Фокусът трябва да бъде върху ускоряването на инфраструктурните връзки на Балканите. България и Румъния вече придобиха знание как да ползват еврофондове и ще трябва да го предадат на своите партньори в района. Европа не бива да бъде забравения ъгъл на континента – това е сериозна геополитическа грешка. Даже държави, които са пълноправни членове на ЕС като България и Румъния са третирани като бедни роднини – толерирани, но не и напълно приети като равни“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Учител шокира Ники Кънчев в „Стани богат“ с признание за бабата на жена му

Кадри: БТВ Учител по история и философия в столично училище се устреми към стоте бона в „Стани богат“. След като седна в стола на богаството, Найден Върбанов не се поколеба да разкрие защо е решил да опита късмета си. „През лятото с бабата на съпругата ми гледахме предаването, и тя …

Блиц Новини
Алек Младенов: Не ме интересуват мненията на хората

Кадри БТВ От както стана ясно решението на Алек Младенов да не избере нито една от двете дами го разкостиха откъде ли не. От социалните мрежи го заливат коментари, както и гости, поканени в телевизията да му искат обяснение. Какво направи бе брат? Изглеждаше, че направи всичко това заради майка …

Блиц Новини
Ергенът Алек Младенов: Съвестта ми е чиста

Кадри БТВ Голяма изненада поднесе Алек Младенов с решението си да не избере нито една от двете претендентки за сърцето му. Зрителите са шокирани, но най-вече дамите, които най-малко са очаквали този развой на събитията. Алек се сбогува с двете дами с емоционално видео, в което поотделно благодари и на …

error: Content is protected !!