fbpx

ЕС купува 300 милиона дози ваксина срещу коронавируса

Германия, Франция, Италия и Холандия подписаха споразумение с фармацевтичната група AstraZeneca за гарантиране на доставката в ЕС на 300 милиона дози от възможна коронавирусна ваксина, съобщи германското правителство в събота, цитирано от БГНЕС.

Четирите страни са подписали споразумение с групата, сформирана през 1999 г. от сливането на шведската компания Astra и британската компания Zeneca, което предвижда доставката на ваксина за всички страни-членки на ЕС, веднага щом тя бъде открита, заяви германското здравно министерство.

Разработката на ваксина може да бъде завършена успешно до края на годината, заявиха източници от германското правителство за АФП.

Дозите „трябва да бъдат разпределени на всички държави-членки, които искат да участват, в зависимост от числеността на тяхното население“, посочват от министерството.

„За да могат ваксините да бъдат достъпни в голям брой много бързо след евентуалното им одобрение през тази или следващата година, производственият капацитет трябва да бъде гарантиран с договор сега“, се казва в съобщението.

Според Световната банка населението на ЕС е около 447 милиона.

В петък Европейската комисия защити идеята страните от ЕС да се присъединят, за да гарантират привилегирован достъп до бъдеща ваксина, настоявайки усилено за създаването на предварителни договори за покупка.

Тъй като лабораториите се опитват да намерят ваксина в рекордно кратко време – 12 до 18 месеца, вместо няколко години в нормален случай – тези авансови плащания им позволяват да инвестират в производство, въпреки че клиничните изпитания върху хора все още не са приключили.

Този ангажимент би дал правото на държавите-членки да купуват дози на определена цена, след като ваксината е налична, в замяна на риска, поет с инвестициите.

Основни фармацевтични групи участват в надпревара за разработване на ваксина срещу коронавирус, който досега е убил над 417 000 души и е заразила над 7,4 милиона по целия свят.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!