fbpx

Теменужка Петкова: Цената на топлинната енергия намалява с 14 процента от 1 юли

Проведохме важни преговори с „Газпром“ и постигнахме рекордно намаление на цената на природния газ за България. Това заяви в ефира на Нова тв министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Истината е, че цената на топлинната енергия ще намалее с 14%“, категорична е тя.

По думите й това ще се случи от новия регулаторен период от 1-и юли, пише Блиц.

„За да могат хората да са наясно и да са спокойни, че няма основание ще кажа следното: цената на топлинната енергия е 93 лв. към настоящия отоплителен период, а цената за следващия период ще е 80 лв. От тук става много ясно, че цената пада с 14%“, заяви тя.

„Утре ще има извънредно заседание на МС и тогава ще обсъдим възможността за възстановяването на всички суми на клиентите“, добави Петкова.

„КЕВР в този си състав пое контрола в енергетиката в един тежък момент. 2014-а имаше финансов колапс и част от причините за това бяха в регулаторните решения, взимани в минали периоди“, смята Петкова.

„Със състава на този регулатор смея да твърдя, че през последните 5 години ние сме работили много добре. Решенията бяха балансирани и се преодоля финансовият дефицит в системата. Успяхме да стабилизираме българската енергетика и към настоящия момент резултатите го показват“, добави тя.

„Българският енергиен холдинг (БЕХ) е на печалба и всичко това е възможно, защото регулаторната рамка е балансирана, смята тя.

„Мерките по време на епидемията с коронавирус бяха много адекватни. Те дадоха възможност на българските граждани да платят сметките си. 26% са се възползвали от мерките, взети в енергетиката за забавяне на плащанията“, каза Петкова.

По думите й най-вероятно след преизчислението на сметките на потребителите на парно, парите ще им бъдат приспаднати от последващите задължения.

Според нея държавните бензиностанции ще осигурят реални цени на горивата в страната:

„Ние ще бъдем коректен участник на пазара. Цените ще бъдат реални и, ако има основание за намаляване на цената на горивата на световните пазари, то тази тенденция ще бъде пренесена и тук“, каза тя.

По думите й сигурно ще има около 100 бензиностанции на територията на страната. „Мрежата сигурно ще бъде изградена до 2 години“, добави тя.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Грандиозният финал на Капките под режисурата на Рафи Бохосян

Кадри Нова ТВ Тази вечер е грандиозният финал на забавното шоу „Като две капки вода“. Както знаем той ще се осъществи в „Зала София“ пред погледа на хиляди зрители, които изкупиха билетите буквално за часове. Залата ще е препълнена, а екипа усилено се подготвя за това събитие. Шеф на всичкото …

Блиц Новини
Двойките в „Един за друг“ бяха подложени на нечовешки изтезания

Кадри Нова ТВ Борбата за първото място в „Един за друг“ наистина се оказа жестока. Участниците бяха подложени на нечовешки условия в игра за оставане във формата. Те бяха вързани за въжета през кръста, върху които се оказваше опън така, че оставаха без въздух. За допълнение върху тях се изсипваше …

Блиц Новини
Нападат Алекс Сърчаджиева заради баща й

Кадри социални мрежи и Нова ТВ Големият български актьор Йосиф Сърчаджиев се срина след смъртта на съпругата си, която му беше най-голямата опора. Наскоро той празнува рожден ден, но сподели чувствата си сега, след като е сам. Не съм празнувал с торта, защото още страдам по съпругата си Райна. Ана …

error: Content is protected !!