fbpx

Почитаме паметта на Христо Ботев. Преди 145 години героят пише: Идеята за свободата е всесилна

Блиц Новини

На 2 юни отбелязваме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Навършват се 144 години от гибелта на поета. Точно в 12 ч в цялата страна ще прозвучат сирени в негова памет, информира БНТ.

Честванията в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на България тази година не са традиционни заради ограниченията и опасността от COVID-19.

Президентът Румен Радев ще участва във възпоменателната церемония в родния град на поета Калофер.

Във Враца беше отслужена заупокойна литургия за героите. На площад „Христо Ботев“ с традиционна церемония, без присъствието на много хора беше запален Вечният огън.

За пръв път от 73 години насам беше отменен и Националният туристически поход от Козлодуй до връх Околчица, но въпреки това групи поклонници от цялата страна изминаха пътя на Войводата до лобното му място.

На 13 юли 1875 г. 27-годишният Христо Ботев пише във вестник „Знаме“: „Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея всичко може да прави!“ Дали с тази си слова той не е предчувствал, че именно в името на тази свобода, ще загине след по-малко от година – на 2 юни 1876 г. във Врачанския Балкан.

Няколко дни по-рано 205 млади момчета слизат на дунавския бряг при Козлодуй и с трепет целуват родната земя. Окриля ги светлата идея да се сражават за свободата на Отечеството си, задушено в петвековния гнет на Османската империя.

Воевода на четата е 28-годишният поет-революционер, за когото любовта към родината е над всичко.

Разпределени на групи, Ботевите четници се качват на австрийския кораб „Радецки“ от различни румънски пристанища по Дунав. Предрешени като градинари, те укриват оръжието и въстаническите дрехи в уж градинарските сандъци. Когато наближават българския бряг, Ботев заставя капитана да свали въстаниците при Козлодуй.

Предстоят им тежки преходи и сражения. Надеждата на поета да запали искрата в сърцата на родолюбивите българи и да ги поведе в битка за освобождение на България угасва на 1 юни (20 май по стар стил). Тогава, след тежък бой във Врачанския Балкан, по здрач един изстрел покосява Ботев.

Историята на Ботевата чета е една от най-ярките страници в Априлското въстание от 1876 година – връх в освободителните борби на българите в Османската империя.

Жестокото му потушаване предизвиква широк международен отзвук и довежда до освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г.

От 1901 година насам 2 юни официално се чества като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, а от 1948 г. точно в 12 часа всяка година сирени ни приканват към едноминутно мълчание в цялата страна.

Поклон пред паметта и саможертвата!

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!