fbpx

Над половината ни предприятия със загуби в кризата, 1.6% затварят завинаги

Какъв беше ефектът върху нефинансовите преприятия от предизвиканата от COVID-19 криза? Националната статистика се зае да отговори на този въпрос с второ кратко бизнес изследване, направено през месец май, резулататите от което публикува днес, пише Факти.

57.6% от анкетираните предприятия са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги през април в сравнение с март, при 32.1% не е имало промяна в приходите от продажби, а за 9.2% е имало увеличение.

Разпределението по икономически дейности показва, че 67.9% от предприятията в икономически дейности „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ са изпитали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги. За индустрията този процент е 55.8%, за строителството – 43.2%, а за дейностите „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ – съответно 67.3%.

По отношение на наетия персонал 36.8% от нефинансовите предприятия са предприели стъпки за ползване на „платен отпуск“, следват „неплатен отпуск“ – 26.9%, и „дистанционна форма на работа“ – 26.5%. Освобождаване/съкращаване на наети лица са предприели 18.5% от участвалите в анкетата предприятия.

За следващия месец 90.0% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 6.8%, че ще преустановят временно дейността си, а 1.6%, че ще прекратят дейността си.

Анкетното изследване „Нефинансови предприятия“ е проведено в периода от 7 до 25 май. На случаен принцип са избрани 3 770 предприятия с приблизително 230 хил. наети. Участието в него е доброволно. В периода на събиране на данни е предоставена информация от 1 683 предприятия (44.6% от включените в извадката), с приблизителен обхват от наети в тях лица от 106 хиляди. Икономическите дейности, обхванати от изследването, са: индустрия; строителство; търговия, транспорт и ресторантьорство; операции с недвижими имоти; създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения; професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности; култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности. В обхвата на изследването не са включени предприятия, чиято основна икономическа дейност е: селско, горско и рибно стопанство; финансови и застрахователни дейности; хуманно здравеопазване и социална работа; образование; държавно управление и държавно обществено осигуряване.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!