fbpx

Български студент се отказа от бригада в САЩ, но трябва да плати неустойка

Блиц Новини

Български студент трябва да плати 1100 лева неустойка, въпреки че няма да пътува на бригада в САЩ това лято.

За да замине, Иво Чолаков се свързва с агенция-посредник. Заради пандемията обаче уговореният американски работодател няма да работи.

„Според нас има вероятност да затворят границите или преди да заминем, или след като сме там. Най-вероятно може да не се върнем“, разказва студентът пред БТВ.

Агенцията му предлага анекс, в който се предвиждат неустойки за различни ситуации, свързани с пандемията. Той обаче не го подписва. Въпреки това компанията планира да задържи 1100 от вече внесените 3000 лв.

„Пандемия – тази дума не беше позната и я няма никъде включена в договора. Така и ние не сме предполагали, че може някаква такава причина да изникне и той да не замине“, разказва майката на Иво – Величка Чолакова.

„На 18 май г-н Чолаков е депозирал в наш офис желание за едностранно прекратяване на участието си в програмата, което е продиктувано от неговото лично желание да не пътува за САЩ, а не от наличието на обективна невъзможност или непреодолима сила участието в Програмата да бъде осъществено“, се чете в позицията на компанията.

„Момчето е сключило договор с въпросната фирма преди да се случи тази непреодолима сила, каквато представлява пандемията от коронавируса, поради което момчето вече може да прекрати въпросния договор без да е длъжно да плаща неустойка за него“, обяснява адвокат Николина Митова.

Потърсена е Асоциацията на агенциите за международен културен обмен, която представлява бранша, но оттам запазиха мълчание, защото условията на компаниите не били единни.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!