fbpx

Днес църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена

Блиц Новини

На днешния ден Православната и Римокатолическата църква почитат Светите равноапостоли Константин и Елена. Празник е в памет на император Константин Велики и на неговата майка Елена. Техните свети титли заради разпространението на Христовото слово, пише Банкер.

Римският император Константин е канонизиран и почитан от Църквата заради неговия принос в утвърждаване на християнството. През 313 г. в Медиолан (Милано) той издава прочутия си Милански едикт, с който той въвежда християнството като официална религия във Византия и обявява християнската религия за равноправна на всички останали изповедания в империята и официално прекратява гоненията срещу християните. Това е преломна точка в разпространението на християнството. По-късно – през 325 г. император Константин свиква Първия Вселенски събор, който осъжда арианството като ерес, поставяща под съмнение божествената природа на Иисус Христос.

Според легендата преди решителната битка със съперника му Максценций при Малвийския мост през есента на 312 г. Константин видял в небето огнен кръст и чул думите: „С този знак ще победиш“. След победата в тази битка той става пълновластен римски император, а явяването на кръста го подтиква за приеме християнството.

Императрица Елена скоро след Първия Вселенски събор отива в Светите земи, за да търси местата, свързани със земния живот на Спасителя. В Йерусалим тя открива Кръста, върху който е разпънат Иисус Христос и гробницата, в която три дни е стояло мъртвото му тяло, преди да възкръсне.Намирането на Христовия кръст било само по себе си чудо за вярващите и затова ежегодно църквата отбелязва събитието на 14 септември. По-късно на това място императрица Елена издига ротонда (кръгла църква).

Светите Константин и Елена са почитани от Църквата като „равноапостолни“, т.е. Приравнени са по значимост с първите Христови ученици – апостолите.

Свети Константин и Елена се изобразяват върху православните икони в композиция застанали един до друг, държащи Христовия кръст, изографисан в средата на иконата.

На този ден имен ден празнуват: Елена, Ели, Елка, Константин, Костадин, Коста, Костадинка, Койчо, Кунчо, Ленко, Стамен, Стамена, Станимир, Станка, Стоил, Стоян, Стоянка, Трайко, Траян, Траянка. „Елена” означава „факел” , а Константин – „постоянен“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Маги Халваджиян: Медиите набиват мантрата, че в България няма нищо честно

кадри Нова телевизия Шоу като финала на „Като две капки вода” в „Арена София” не е правено не само в България, но и в света, това заяви Магърдич Халваджиян в сутрешния блок на Нова телевизия. „Най-големите ми притеснения бяха, че от телевизионно шоу ще се превърне в концерт. Но на …

Блиц Новини
Учител шокира Ники Кънчев в „Стани богат“ с признание за бабата на жена му

Кадри: БТВ Учител по история и философия в столично училище се устреми към стоте бона в „Стани богат“. След като седна в стола на богаството, Найден Върбанов не се поколеба да разкрие защо е решил да опита късмета си. „През лятото с бабата на съпругата ми гледахме предаването, и тя …

Блиц Новини
Алек Младенов: Не ме интересуват мненията на хората

Кадри БТВ От както стана ясно решението на Алек Младенов да не избере нито една от двете дами го разкостиха откъде ли не. От социалните мрежи го заливат коментари, както и гости, поканени в телевизията да му искат обяснение. Какво направи бе брат? Изглеждаше, че направи всичко това заради майка …

error: Content is protected !!