fbpx

Днес рожден ден има журналиста Георги Коритаров

Георги Стоянов Коритаров е български журналист. Роден е на 10 май 1959 г. в София. През 1979 г. завършва специалност славянска филология – сърбохърватски език в СУ „Св. Климент Охридски“.

Коритаров владее сръбски, хърватски, руски, полски, английски и китайски, ползва и албански език. С журналистика започва да се занимава от създаването на вестник „Демокрация“ като парламентарен репортер. По-късно работи за кратко във вестниците „Демокрация 91“ и „Континент“. От 1992 г. е в Радио „Свободна Европа“, където първо е политически репортер, а по-късно става водещ на няколко предавания.

През 2003 г. Коритаров е водещ на аналитичния преглед на печата „Блиц“, съвместно издание на Радио „Свободна Европа“ и телевизия Би Ти Ви в рамките на сутрешния блок „Тази сутрин“. В началото на 2004 г. обаче предаването спира, тъй като договорът за него изтича и не е подновен.

От началото на 2005 г. Коритаров е в Нова телевизия и Радио „Нова Европа“. По Нова телевизия води половинчасово токшоу, наречено „Коритаров Live“, което първоначално се излъчва късно вечерта, а по-късно става част от сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България“. На 21 ноември 2008 г. е уволнен от Нова телевизия. Официалната версия за това е неспазването от страна на водещия на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели.

Коритаров понякога предизвиква скандали с предаванията си, като случая, когато в началото на 2004 г. в предаването „Блиц“ бившият служител на руските спецслужби Александър Литвиненко заявява, че президентът на Русия Владимир Путин пере пари и продава наркотици заедно с висши чинове в Кремъл, шефовете на специални служби и т.н.
Разкриване на агентурното му минало

На 13 февруари 2004 г. във вестник „Стандарт“ е публикувана статия, в която се твърди, че Георги Коритаров е бивш сътрудник на Държавна сигурност. След като през май 2006 г. официално е обявено, че е бил такъв, Коритаров разказва в ефир за това как е бил вербуван. Твърди, че службите са го принудили с шантаж да работи за тях, след като са го хванали, че е използвал фалшив документ, за да се освободи от военна служба. Бил е агент на Шесто управление на ДС под псевдонима Алберт в продължение на 10 години.

Според разследващия журналист Христо Христов, експерт по история на ДС и Народна република България, противозаконното разкриване на агентурното минало на Коритаров е вдъхновено от вътрешния министър Румен Петков, когото Коритаров критикува. След тези изказвания Христов получава телефонни заплахи да прекрати публичната си дейност.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Нахвърлиха се срещу Галена от „Един за друг”: Даже Васил Найденов не я трогна

кадри Нова телевизия Мощна вълна на негодувание във Фейсбук заля Галена и Петър от „Един за друг” и най-вече нежната половинка в двойката. Доста зрители пишат крайно критични коментари за нея, някоя я наричат фалшива и интригантка. Почти със сигурност повечето от неприятните коментари са от фенове на отпадналите Дани …

Блиц Новини
Разкриха го! Алек Младенов влязъл в „Ергенът” по принуда

кадри bTV, YouTube/Надкаст Краят на „Ергенът” наближава и почти всичко е ясно. Като например, че главният герой Алек Младенов харесва блондинки, тъй като и трите финалистки са руси. И ако повечето неща около „ергенките” са ясни, около него продължава да витае мистерия. Главният въпрос, който продължава да няма ясен отговор …

Блиц Новини
Нидал и Мадлен Алгафари трогнаха с разказ за любовта и бедността през 90-те

кадри Нова телевизия Известната двойка Нидал и Мадлен Алгафари се върна към началото на отношенията си в специално двойно интервю по bTV. Разказвайки за любовта си, те накараха зрителите да си спомнят каква беше България през 90-те. Психоложката и режисьорът се срещнали на кастинг за екип на легендарното предаване „Ку-ку“. …

error: Content is protected !!