fbpx

Рецепта за агнешко, която се предава от поколение на поколение и всички са доволни

Агнешкото печено традиционно присъства на трапезата ни на Великден и Гергьовден. Хубавото е, че на практика подготовката е почти нулева и цялата работа се върши от фурната, пише mamaninja.bg.

 

От Великден ни делят броени дни и именно заради това ще ви дадем още едно предложение как точно може да приготвите агнешкото за празника. Идеята може да използвате и за Гергьовден, ако искате да разнообразите ястията на трапезата.

То става не по-малко сочно, а подправките правят вкуса му просто уникален. Рецептата знам от свекърва си.

Продуктите:

агнешка плешка

листа от лапад, достатъчно да застелите съда, в който ще печете и да обвият месото (около 30 по-големи)

3 връзки зелен лук

4-5 стръка пресен чесън

5-6 стръка пресен джоджен

сол, червен пипер, черен пипер

100 мл бира

100 мл вода

100 г ориз

40 г масло

3-4 с. л. олио

Начин на приготвяне:

Почистете листата на лапада от дръжките. На по-едрите листа изрежете дебелата част на дръжката, но внимавайте листото да остане цяло. Измийте ги и ги топнете за 10-20 секунди във вряща вода, по 5-6 листа наведнъж.

Не е нужно да сменят цвета си, а само да станат гъвкави. Извадете ги и оставете да се отцедят и да поизстинат. Както вече казах, това може да го направите предния ден. Изстиналите листа приберете в плик и оставете в хладилника.

Подредете листата от лапад в тава, като оставяте краищата им да висят извън нея. Запълнете и дъното.

Нарежете лука, чесъна и листата на джоджена на ситно и разпределете в тавата. Овкусете със сол, червен и черен пипер.

Овкусете плешката със сол, черен и червен пипер и я поставете в центъра на тавата. Разпределете маслото на парченца върху агнешкото. Покрийте месото с останалите листа и загърнете висящите краища към центъра докато цялото месо е „опаковано“.

Налейте бирата и водата, поръсете с олио, завийте с фолио и сложете в предварително загрята фурна. Количеството течност е сравнително малко, но всички зелениийще отделят вода по време на готвенето, така че не прекалявайте с течностите.

Печенето – 40 минути на 200 градуса (без вентилатор). Намалете температурата на 170 и печете още 1,5 часа. Извадете тавата, махнете фолиото и добавете ориза отстрани. Завийте отново с фолио и върнете във фурната за още 1,5 часа. Преценете големината на плешката и, ако е нужно, увеличете времето за печене.

 

Това е всичко! Месото се е сготвило до съвършенство, сочно е, крехко е, пада от костите, а оризът е поел течността и всички аромати от зеленийте. Отварям скоба за да кажа, че ако искате запечена коричка на месото, може внимателно да махнете листата лапад и да запечете по ваш вкус.

Сервирайте с пресен чесън, домашен хляб или питка.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Призив за свалянето на Сашо Кадиев от екран

Кадри БТВ Заформя се кампания за отстраняването на Сашо Кадиев като капитан в „Аз обичам България“. Доста възмутени коментари се изсипват всеки път след предаването по негов адрес в социалните мрежи. Поведението на актьора дразни хората, които дори се заканват заради него да се откажат да гледат иначе прекрасното предаване. …

Блиц Новини
Бригадата направи едно дете щастливо

Кадри БТВ „Бригада нов дом“ отново донесе много радост в сърцата на измъчено от болест и проблеми семейство. Момчетата се постараха да дадат един уютен и удобен дом на три поколения дами, които заживяха под един покрив. Девет години Вики и нейната майка Гергана живеят в една стая и се …

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

error: Content is protected !!