fbpx

Милен Велчев: Икономическата криза ще е по-дълбока, но можем да излезем от нея по-бързо

Блиц Новини

Най-мрачният сценарий за икономическата криза в България, представен от финансовия министър Владислав Горанов, може да се окаже оптимистичен. Това коментира в ефира на bTV бившият финансов министър Милен Велчев.

Според бившия финансов министър предприетите мерки без съмнение ще дадат някакъв резултат. Той обаче изрази безпокойство от първоначалната реакция на бизнеса и скептицизма от много негови представители. Само 8% от фирмите имат намерение да се възползват от държавната схема „60/40“ и причината е, че тя има толкова много бюрократични бариери, че те сякаш са създадени, за да не се възползват фирмите напълно от програмата.

Все пак Велчев бе категоричен, че не е редно държавата да плати всички заплати и осигуровки на всички фирми служебно 3 месеца. По думите му със сигурност има фирми, чието съществуване се обезсмисля в дадената ситуация, и каквито и мерки бъдат приложени към тях, те ще трябва да фалират. Ще има и фирми, които нямат нужда от никакво подпомагане.

Велчев заяви, че на първо време предвижданият заем от 10 млрд. изглежда адекватен, тъй като в момента имаме почти толкова под формата на фискален резерв, натрупан от предишни години. Той обясни, че мерките, оповестени от правителството, възлизат на под 5 мрлд. лв. и целта на този заем е да имаме средства за допълнителни мерки в случай на по-дълга криза.

„10 млрд. лв. дълг са достатъчни на първо време, каза Велчев и припомни, че във фискалния резерв има още 10 млрд. Към момента мерките на кабинета са за 5 млрд. лева, заемът е, за да има ресурс“, обясни той.

Бившият финансов министър поясни, че са съвсем различни причините за настоящата криза и кризата през 2008 г., което ще доведе до съвсем различна траектория. „Тази криза ще е по-дълбока, но се надявам че ще излезем по-бързо от нея“, заяви той.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Зрителите са в шок от въпрос в „Аз обичам България”, искат спиране на шоуто

кадри bTV Въпрос в телевизионната игра „Аз обичам България” ядоса много зрители в петък вечер и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Според някои той изобщо не е подходящ за семейно и патриотично предаване. Интересно е, че въпросът, който се появи в най-напрегнатия момент в играта, шокира дори и …

БГ звезди
Веско Маринов: Родих се селянин, станах гражданин

кадри Нова телевизия Емоционална изповед направи по Нова телевизия естрадната звезда Веселин Маринов. Певецът призна, че е изпитва страх да посети родната си къща в Полски Тръмбеш, която е единственото място, което нарича „у дома”. „Никой не ме чака вече там”, обясни Маринов, едва удържайки сълзите. Той се върна назад …

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

error: Content is protected !!