fbpx

Днес рожден ден има най-успешната ни тенисистка Маги Малеева

Блиц Новини

Магдалена Георгиева Малеева е българска тенисистка, достигнала до четвърто място в световната ранглиста. Родена е на 1 април 1975 година в София. След края на тенис кариерата си Малеева се завръща в България, където активно развива екологичната инициатива Горичка, участва в създаването на Тенис клуб Малееви в София, както и на производство на био храни. През 2011 и през 2012 година е в челната десетка на класацията за най-влиятелни жени в България.

Тя е най-младата от триото „сестри Малееви“. Започва да тренира тенис на осемгодишна възраст. Започва кариерата си като професионална тенисистка през 1989 г., когато е на 14 години. След 16 години в професионалния тенис спира да се състезава през октомври 2005. Последното ѝ участие е на турнира в Цюрих, където отстъпва на Пати Шнидер в 729-я мач от професионалната си кариера.

През юли 2004 г. се омъжва за дългогодишния си приятел Любомир Ноков. Имат три деца – Юлия, родена през юни 2007 г., Марко, роден през декември 2008 г. и Нина, родена през август 2012 г.

Кариера

Като най-малко дете в спортно семейство, пътят на Маги Малеева е до голяма степен още от самото начало предопределен. Става европейска шампионка за девойки до 14 г. през 1988 г. Тя придобива статут на професионална тенисистка през 1989 г. Първата си голяма титла печели в Сан Марино през лятото на 1992 г. С това сестри Малееви стават първите три сестри, спечелили турнир от веригата на женската асоциация WTA. Сред големите ѝ успехи са несъмнено победите в турнира в Москва, който тя печели три пъти – през 1994, 1995 и 2002 г. Последната си титла от турнира Магдалена описва като „най-добрата седмица в кариерата си“ като по пътя към трофея тя побеждава Винъс Уилямс, Амели Моресмо и Линдзи Дейвънпорт.

С победата в Бирмингам през 2003 г. Магдалена става една от малкото тенисистки, печелили турнири на всички основни настилки. В края на 1999 г. с победите си в два поредни турнира – в Патая и Сержи Понтоаз – тя постига 15 последователни мача без загуба. Има общо 60 седмици в топ 10, а през януари 1996 става номер четири в световната ранглиста.

Бивш състезател и капитан на отбора на България за „Фед къп“. За него тя записва общо 41 мача (с 24 победи и 17 загуби).

Измежду многото успехи на Магдалена се нареждат и участията на олипиадите в Барселона, Атланта и Атина, победата в „Ориндж боул“, както и в неофициалното европейско първенство на закрито „Цюрих оупън“.

През 2010 г. след петгодишно отсъствие от официални състезания взима изненадващо участие в Държавното лично първенство за жени в Пловдив, където става за втори път републиканска шампионка за жени след 1988 г., побеждавайки на финала Изабелла Шиникова.

През 2011 г. се завръща в отбора на България за „Фед къп“ за мачовете на двойки. Печели всичките си срещи, като си партнира със Цветана Пиронкова и Диа Евтимова.

През 2018 г. Магдалена Малеева отново участва в Държавното лично първенство за жени на открито с „уайлд кард“. На финала Малеева губи от Хюлия Велиева от ТК „Pro Sport“ с 5:7 6:2 6:1.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Въпрос за Нотр Дам отказа играч на покер от 10 000 в „Стани богат“

кадри bTV Късмет с въпросите, стабилна обща култура и надеждни жокери – това е формулата, която може да донесе успех в „Стани богат”. Икономистът и професионален покер играч Стойчо Кроснаров изглежда имаше всички тези елементи, но литературен въпрос го спря на въпрос за 10 хил. лева. Загадката, която той не …

Блиц Новини
Огромен успех за Георги Христов в зала 1 на НДК

Кадри ФБ Очаквано концертът на великия Георги Христов предизвика огромен интерес. Залата е препълнена, няма свободни места. Изключителна емоция подари изпълнителя на феновете си, както обеща. Освен обичаните и познати хитове, изпълни и най-новите си песни, включени в последния албум. С много чувство за хумор и самоирония забавлява публиката, нарича …

Блиц Новини
Добра новина за вечните длъжници, но не съвсем

Доста време отне на депутатите да пуснат в действие закона за личния фалит, но това е на път да се осъществи. Правната комисия към парламента прие отпадането на „вечния длъжник“. По този начин се приема десетгодишна давност на задълженията на физическите лица. Давността няма да се прилага в точно определени …

error: Content is protected !!