fbpx

Финансовият министър: Пенсиите се вдигат от 1 юли

Не се обсъжда да няма увеличение на пенсиите от първи юли, съобщи пред журналисти в МС финансовият министър Владислав Горанов. От 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г. вкл., се увеличават с 6,7%, реши през декември парламентът, пише Вести.

„Към момента не се предвижда и намаляване на възнагражденията на хората, които получават заплати от държавния бюджет”, каза Горанов. „Има служители на държавна издръжка, които са на първа линия в борбата с коронавируса и за тях не само не трябва да се мисли за премахване на възнаграждения, а за намиране на стимули за работата им. Възможно е да се вземат частични мерки за администрации, които нямат водеща роля”, каза министърът.

„Никой не задължава фирмите да използват помощта за работниците, известна като „60/40”,

каза още Горанов. „Тя ще се използва само от компании, които държат на служителите си и вместо да ги съкращават, ще запазят заетост”, посочи той.

„До преди месец се обсъждаше, откъде да внесем работна сила. Днес мислим за ролята на работниците за успешния бизнес и дали с лека ръка да се отказваме от тях, защото хората могат след време да си намерят друга работа. Мярката не може да е пълноценна за фирмите, които не виждат перспектива и са били на ръба на оцеляването и преди кризата”, посочи финансовият министър.

Министерският съвет днес ще предложи на парламента да се увеличи лимитът за държавен дълг,

каза Горанов без да дава повече информация по темата.

Централната банка и търговските банки разработват единен механизъм за отсрочване на кредити. Темата е технологична и когато решението се качи на страницата на БНБ, ще се наложи да има допълнително разяснение от страна на БНБ и на банките, посочи Горанов.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!