fbpx

Мутафчийски: Ще направим статистически модел на заразата след голямо изследване

Вече e организирано тестването на 1000 души, които ще бъдат изследвани за коронавирус и върху чиито резултати ще се гради статистически модел за разпространението на Covid-19 у нас. „Предстои може би от понеделник да стартира“. Това обясни в интервю за бТВ ръководителят на Националния оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Изследването ще се проведе в МВР болница и е организирано от вътрешният министър, защото те са полицаи – на КПП-тата, „Гранична полиция“, от летищата, посочи Мутафчийски. Той уточни, че това е изследване на извадка, което е различно от търсенето на новозаболели и данните ще се използват за статистически модели.

„Там се търси, ако някой го е изкарал заболяването и не знае за това, а не търсим новозаболял. Тези тестове нямат това свойство – да търсят новозаболял“, подчерта Мутафчийски.

По данни на епидемиолозите у нас е отминала вълната на грип тип Б, но се задава вълната на коронавируса.

Средният период, за който организмът се изчиства от новия коронавирус, е 28 дни, затова е и удължен периода на карантината, но има и случаи, отбелязани в медицинската литература, за 37 дни, през които заразата е активна, обясни още проф. Мутафчийски. 122-ма са хоспитализираните у нас с коронавирусна инфекция, допълни ръководителят на Щаба.

По думите на проф. Тодор Кантарджиев, който също е част от Националния щаб за борба с Covid-19, според данните към момента, пикът на болестта може да се очаква около Великденските празници. В интервю за Нова телевизия експертът коментира.

„Оперативният щаб имаме едно мнение, че третата третина на април ще бъде пикът – около и след Великден. Зависи от мерките и това как народът ги спазва“, заяви Кантарджиев. Според него хората в момента трябва да излизат само за храна и лекарства.

Той също категорично подчерта колко важно е изискването диагностицираните с коронавирус да останат четири седмици вкъщи.

„Три са основните неща, които трябва да направим относно диагностиката. Първото е да не допуснем болен лекар да заразява пациентите. Медицинските кадри трябва да са здрави. Трябва да се ползват маските и облеклата. Всеки пациент, влизайки в приемното или спешното отделение, както и в линейката, трябва да си мисли, че потенциално е заразен с коронавирус“, каза Кантарджиев.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител

Кадри БТВ Нашите деца са повод за гордост в различни области от математика, химия, биология и където и да се появят обират първите места и медалите. Не един и два примера имаме вече за младежи, отдадени на науката и доста напреднали в материята, въпреки младостта си. Макар да е само …

Блиц Новини
Блага след рехабилитацията, подарък от Бригадата: Състоянието ми се подобри

Кадри БТВ Семейството на Благовеста и Християна, които видяхме в последния епизод на „Бригада нов дом“ спокойно си живеят в обновеното жилище. Един от най-сериозните проблеми, пред които семейството беше изправено, беше течът от тавана, който влизаше в кухнята. Благодарение на бригадата, тези мои тревоги престанаха, вече няма никакви течове, …

Hell's kitchen
Симона мечтае да бъде криминалист, сладкар и инвеститор

Кадри Нова ТВ Въпреки първоначалното впечатление, което остави и у зрители и участници Симона успя да обърне мненията за себе си. За два месеца ти научи адски много. Научи почти всичко, което можех да ти дам. С тези думи я изпрати шеф Ангелов от Хелс китчън и всички са съгласни …

error: Content is protected !!