fbpx

Нов закон: Ще взимат полицаите и военните в ДАНС без конкурс – БСП алармират за „ликвидиране на МВР”

Полицаите и военните ще могат да стават служители на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) без конкурс. Това реши окончателно Народното събрание с промени на второ четене в Закона за ДАНС.

Според действащите норми, конкурс не се провежда за лица, които са държавни служители в други служби за сигурност, в службите за обществен ред, както и за лица от дирекцията за противодействие на корупцията в т. нар. антикорупционна комисия, пише Флагман.

По предложение на управляващите, на второ четене бе внесен нов текст, според който конкурси няма да се провеждат и за държавни служители от МВР и Министерството на отбраната.
Това предизвика недоволството на депутати от „БСП за България”. Филип Попов каза, че и вчера управляващите са приели подобни текстове – припомняме, че тогава мнозинството облекчи условията за преминаване на млади служители от МВР към различни спецслужби извън ведомството.

„Водите последователна политика за ликвидиране на МВР и службите за сигурност“, обърна се Попов към управляващите.
„Днес разширихте правомощията на ДАНС за сметка на служба „Военна информация“ и Държавна агенция „Разузнаване“, които имат обидно малък бюджет. Отваряте вратата напълно за преминаване на служители от МВР и другите служби за сигурност към ДАНС. Това ще става без конкурс. Това ще обезкърви останалите служби. Това е пример за последователната политика, която водите за ликвидиране на МВР и другите служби за сигурност“, заяви още Филип Попов.

Той получи подкрепа и от съратника си от „БСП за България” Славчо Велков, който обясни, че Академията на МВР е основният източник на кадри в сферата на сигурността.
Велков прогнозира нов отлив на служители от вътрешното министерство в посока външни за ведомството спецслужби.

Въпреки аргументите на опозицията, мнозинството надделя при гласуването и прие промените.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Въпрос за Нотр Дам отказа играч на покер от 10 000 в „Стани богат“

кадри bTV Късмет с въпросите, стабилна обща култура и надеждни жокери – това е формулата, която може да донесе успех в „Стани богат”. Икономистът и професионален покер играч Стойчо Кроснаров изглежда имаше всички тези елементи, но литературен въпрос го спря на въпрос за 10 хил. лева. Загадката, която той не …

Блиц Новини
Огромен успех за Георги Христов в зала 1 на НДК

Кадри ФБ Очаквано концертът на великия Георги Христов предизвика огромен интерес. Залата е препълнена, няма свободни места. Изключителна емоция подари изпълнителя на феновете си, както обеща. Освен обичаните и познати хитове, изпълни и най-новите си песни, включени в последния албум. С много чувство за хумор и самоирония забавлява публиката, нарича …

Блиц Новини
Добра новина за вечните длъжници, но не съвсем

Доста време отне на депутатите да пуснат в действие закона за личния фалит, но това е на път да се осъществи. Правната комисия към парламента прие отпадането на „вечния длъжник“. По този начин се приема десетгодишна давност на задълженията на физическите лица. Давността няма да се прилага в точно определени …

error: Content is protected !!