fbpx

Мерки, които да взимаме вкъщи, за да избегнем риска от заразяване

Учени прогнозират, че до 60% от хората ще се разболеят от коронавирус. Наред с масовото социално дистанциране, което има за цел да забави скоростта, с която се разпространява коронавирусът, мнозина прекарват продължително време вкъщи. А това увеличава шансовете да живеем с хора, които са заразени или проявяват симптомите на Ковид-19, пише www.bgonair.bg.

Затова експерти предлагат няколко полезни съвета как да не сме безпомощни в тази битка у дома.
На първо място болният трябва да се изолира сам в една стая. А когато се влиза при него да сме с ръкавици, маска и след това да се преобличаме.

Необходимо е да се отварят прозорците, защото при кихане и кашляне, частиците които се отделят могат да се задържат във въздуха до няколко часа.

Научните изследвания показват, че по-високата степен на вентилация може да бъде ефективна за намаляване на риска от вируси, пренасяни във въздуха. Вирусните частици могат да бъдат улавяни и от пречистватели на въздуха.

Полезен е и овлажнителят на въздуха, защото вирусите оцеляват за по-дълги периоди при ниска влажност. В битката с вируса е важно да се почистват и дезинфекцират повърхностите. За щастие коронавирусът е лесен за унищожаване на повърхности с помощта на най-често срещаните спрейове за почистване на дома. Няколко пъти на ден трябва да се почистват често докосваните повърхности като дръжки, мивки, плотове, клавиатури, перила и ключове за светлина.

И не на последно място, да се поставят вентилатори в банята. Проучване за Ковид-19 показва, че децата с леки инфекции могат да пренасят вирус в изпражненията за повече от един месец. А ако не разполагаме с вентилатор, просто да се остави банята да диша малко, преди да влезе следващият човек.

Ако разполагаме само с една баня, болният трябва да я почиства след всяко посещение. Най-важното безспорно си остава честото миене на ръце. Засилените мерки трябва да се прилагат най-малко три дни след симптомите и седем дни от появата им.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Орлин Горанов пусна снимка от казармата: Същият съм си!

Снимки профили ФБ Орлин Горанов пусна снимка от времето, когато е отбивал военната си служба и предизвика голям интерес. На нея се оказа не само той, а и големия Иван Лечев, с който са били заедно. Изнамерих една снимка на батко ви Орлин, преди около 110 години по време на …

Блиц Новини
Великден за 60 000 българи в Гърция

Кадри БТВ Традиционно няколкото почивни и празнични дни българите пътуват към съседни дестинации. Най-предпочитана е Гърция пък и не е далеч, особено за хората в Западна и южна България. 58 000 българи празнуват Великден в Гърция. Това каза в предаването „Тази сутрин“ директорът на Института за анализи и оценки в …

Hell's kitchen
Много любов даде Хелс китчън на участниците

Кадри Нова ТВ и снимки социални мрежи В шоуто на шеф Виктор Ангелов много момичета не си тръгнаха с голямата награда, но намериха любовта покрай готвенето. Освен любовта между Митко и Симона, която се разви пред очите на цяла България, в кухнята на шеф Ангелов е пламната и друга любов …

error: Content is protected !!