fbpx

1/5 от населението на света си остана у дома, Ухан вдига забраната за пътуване след месеци изолация

Първото огнище на коронавируса в света – административният център на китайската провинция Хубей – град Ухан, вдига забраните за пътуване от 8 април, съобщава китайската световна тв мрежа CGTM, цитирана от offnews.bg.

Тя бе наложена на града с 11 милиона души население на 23 януари, когато в цял Китай болните бяха под 700, а Covid-19 още беше нещо далечно за Европа. Тогава в Ухан и 6-милионният Хуанган бе наложена пълна изолация, забраниха се пътуванията, затвориха се летищата и жп гарите.

Докато ограниченията за столицата на провинцията Ухан остават в сила още две седмици, в останалата част от Хубей забраната за пътуване на хора, които искат да напуснат региона, се вдига още утре, на 25 март, съгласно решение на здравните власти в Хубей. Напускащите трябва да имат и здравно разрешение.

Общият брой на болните от Covid-19 по света към 9:15 ч. тази сутрин е 382 108 души, по данни на картата за проследяване на коронавируса в реално време на Университета „Джонс Хопкинс“. 101 857 души са се излекували, 16 574 са починали.

На около 20% от световното население са наложени ограничения. На 1 от всеки петима души по света е наложено да си стои у дома от понеделник и да излиза само при крайна необходимост (пазаруване, работа), изчислява AP.

Във вторник Китай обяви 78 нови случая на Covid-19 и 7 починали. Всички починали са в Хубей. 81 553 е общият брой на заразените в Китай от началото на пандемията.

Южна Корея – също в първата група най-засегнати страни – също отчита затихване, като обяви само 76 нови случая за денонощието.
Заразата сега засяга най-остро САЩ и Европа, влиянието му расте и на австралийския континент.

Великобритания се събуди под блокада. Хората имат право да излизат от домовете си само, за да купят храна, лекарства, както и за да спортуват, но сами, веднъж дневно. Ако е абсолютно необходимо, могат да пътуват до работа, но силно се препоръчва работата от дома.

Италия за втори ден регистрира по-малък брой новозаразени. Починалите се увеличиха с 602 до общо 6 078. Въпреки, че ръстът е с 11%, той е най-малкият номинален ръст от миналия четвъртък.

Днес Турция наложи ограничения за работното време на хранителните магазини и на хората, които влизат в тях по едно и също време. Такива вече има и за пътниците в автобусите. Магазините ще работят от 9 до 21 ч. За един пазаруващ трябва да има поне 10 кв. метра разстояние. Автобусите нямат право да возят повече от 50% от общия брой на пътниците, които капацитетът им позволява. Пътуващите трябва да стоят на разстояние един от друг.

Починалите в страната от болестта нараснаха до 37. Потвърдените заразени нараснаха с 293 за денонощието до 1 529. Направени са 24 хил. теста.

Анкара вече затвори училищата, кафенетата и баровете, забрани масовите молитви и отложи спортни събития. Спря и полетите към много страни.

За разлика от много държави, които предприеха действия за прибирането на гражданите си от чужбина, македонският премиер Оливер Спасовски призова съгражданите си в чужбина да не се връщат.

Към днешна дата на 158 милиона американци от 16 щата вече е наредено да си стоят у дома, съобщава в. The New York Times. Това е близо половината население на страната.

Американският президент Доналд Тръмп обеща да поднови работата на икономиката в страната въпреки коронавируса до няколко седмици, а не след месеци. Той смята, че затварянето на бизнеса за месеци би било „по-лошо от самия проблем (с болестта)“.

Днес Boeing обяви, че временно затваря заводите си във Вашингтон, а демократите предложиха план в размер на $2,5 трилиона за стимулиране на американската икономика.

Щатът Ню Йорк регистрира над 20 000 заразени. Новите случаи са 5 707, което означава, че общият брой на потвърдените е 20 875. В САЩ те са 46 450.

Панама потвърди смъртта на най-младата жертва на Covid-19 по света досега – 13-годишно момиче.

Австралийски щати затвориха границите. Куинсланд се присъедини към други щати и днес обяви решение за това. Смъртните случаи в Австралия днес се увеличиха с един до общо 8. Починала е жена в 70-те си години, пътничка в кораба Ruby Princess, който акостира край Сидни във вторник. 2700-те му пътници са излезли от плавателния съд, без да бъдат тествани. Засега е потвърдено, че 130 от тях са носители на вируса.

В Нова Зеландия случаите на коронавирус почти се удвоиха за един ден. Предстои пълното затваряне на страната. Новите случаи са 40, общо те са 155. Състоянието на никой от приетите в болница пациенти не налага постъпването му в реанимация.

Пазарите започнаха да се възстановяват, а спекулациите дали Олимпийските игри в Токио ще се проведат, или не продължават и днес, но решение на Олимпийския комитет на този етап няма.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!