fbpx

Съвети на проф. Емил Воденичаров: Хигиена по време на пандемия

Всичко, което трябва да знаем за хигиената по време на пандемия от коронавирус. Какво трябва да направим и за какво да мислим? Съветите са на проф. Емил Воденичаров от катедра „Хигиена“ в МУ-София. Той ги обяви пред Нова тв.

Коронавирусът се задържа във въздуха твърде кратко. Масата – гладките повърхности до 4-5- часа могат да задържат вируса. Най-дълго се задържа той по металните повърхности – дръжки на входни врати, парапети. Проникването на вируса става през очи, нос и уста. Главен виновник са ръцете, които замърсяват. Затова как и кога трябва да ги мием? Кога се мият ръцете – когато се събудиш, преди всяко хранене, преди гримиране, преди поставяне на контактни лещи, след хигиенни процедури – тоалетна, изхвърляне на боклук и подобни. Достатъчно е да се измият със сапун. Еднакво добро е действието и на течния, и на твърдия сапун, дори домашния сапун е добър.

Ръкавиците – кога ги използваме и как се свалят? Ръкавиците се свалят от ръцете в посока от основата към върха на пръстите с палеца на другата ръка, като се обръщат с обратната страна, с която не са били пипани повърхности. Трябва да се изхвърлят в отделна кофа, контейнер за изхвърляне на лични предпазни хигиенични средства.

Хигиена в магазина

В магазина – зеленчуци и плодове се опипват от всички граждани. Измиването става с обилно измиване с вода, не със дезинфектанти. Те може да се накиснат във вода. След това тя да се изхвърли и после плодовете или зеленчуците трябва да се измият повторно.

Профилактика вкъщи

Обувките – при влизане, още в антрето трябва да се събуват. Според някои това е отживелица, но в момента е необходимост. Връхните дрехи да се слагат на закачалка и се изнасят на тераса/балкон – да бъдат дезинфектирани от UV лъчите на слънцето. 3 часа са достатъчни. Най-мръсният аксесоар това са мобилните телефони.

Едно изследване на учени от Аризона установи, че върху него има 10 пъти повече микроби отколкото в тоалетната чиния. Чистете ги с мокри кърпички, но при изключен телефон, за да не го повредите. Може да се използва и микрофибърна кърпичка за почистване на очила или да се почисти с парфюм. За подовите настилки – може да се използва белина при разтвор – 9 към 1. Това е напълно достатъчно за дезинфектиране на подовете. Оцетът не е много ефективен. Ако няма белина, може да се използва парочистачка – температурата убива на микробите. Ефект може да има при концентрация на спирта над 60 % съдържание на спирт или хирургичен спирт. Зимната течност за чистачките – не я пием, а я ползваме за дезинфекция на дръжки и метални повърхности. Може да се ползва и хлорната вар.

Алкохолът дезинфектант ли е – определено, но на повечето ще им бъде мъчно, че отива фира. В предприятията не е лошо да се върне практиката на бактерицинни лампи – кварцовите лампи – те трябва да са насочени към тавана, за да не дразнят очите на работещите.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

Блиц Новини
Фенките на „Ергенът” плачат: Алек, защото изгони най-свястната?

кадри bTV Зрителите са дълбоко разочаровани от развитието на ситуацията в „Ергенът”. След като Екатерина беше изненадващо изгонена от имението, в социалните мрежи заваляха коментари, които почти без изключение са отрицателни. Феновете на предаването са разочаровани и озадачени: „Ужас! Това беше една от дамите, които бях най-скромни, възпитани, тактични, красиви …

error: Content is protected !!