fbpx

Правителството отпуска по 1000 лева допълнително на месец на медицинските лица

Правителството ще отпусне по 1000 лева на месец допълнително възнаграждение на всички медицински лица, които се борят с коронавируса у нас в момента, обяви министър-председателят Бойко Борисов след извънредна среща с президента Румен Радев и председателя на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски, пише Инвестор.

“Най-спешното е да можем да защитим лекарите, медицинските сестри, лаборантите, санитарите. Обсъдихме и днес или утре ще обявим по 1000 лева на медицинско лице”, обяви премиерът.

Той уточни, че правителството трябва да действа предпазливо към следващите мерки, а в момента изключително внимателно се следят резервите на държавата.

“На първо място трябва да мислим за пенсиите, за заплатите на лекарите, на армията, на полицията – на всички, които със своята дейност се грижат за реда и сигурността”, коментира Борисов. По думите му всички, които фалират или излизат в болнични в момента, ще могат да бъдат защитени през Социалния фонд.

“От криза не се излиза по-богат. Щетите, които се нанасят на икономиката, са в цял свят, Нито една държава не е предложила конкретна мярка, защото лекарите не могат да кажат колко време ще е нужно. Всеки лев го пресмятаме за дълъг период от време”, поясни министър-председателят. “Когато не се плащат данъци, след това няма как да се плащат заплати и пенсии”.

Той уточни, че ежедневно ще се подава информация до президента за мерките и разчетите, а всички противоречия ще бъдат оставени на заден план, докато кризата отмине.

От своя страна, държавният глава заяви, че българското правителство трябва да предложи механизми за подпомагане на най-засегнатите.

“Знам колко е трудно, защото ресурсите са ограничени”, коментира Румен Радев. Според него сега правителството трябва да оцени своите финансови и инвестиционни приоритети и да търси съдействието на Европейския съюз, за да се подпомогнат най-засегнатите.

“Здравната криза поражда сътресения в икономиката и социалната система. Поставя на изпитание малкия и средния бизнес, работещите с малки деца и с възрастни родители, които губят работа или са в неплатен отпуск”, обясни президентът.

По думите му в този кризисен момент е необходима пълната мобилизация на обществото за справяне с криза от такъв характер. Според него строгите мерки биха били от полза, само ако всеки един осъзнае техния смисъл и своето място и участие в борбата с коронавируса.

Междувременно броят на случаите на коронавирус у нас достигна 43, като се чака потвърждение и за още един случай – първи такъв във Варна. Мъжът, който е дал първа положителна проба за Covid-19, е изолиран в болница.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Най-харесваната двойка напусна „Един за друг“

Кадри Нова ТВ Една от най-харесваните двойки от романтичното риалити „Един за друг“ напусна предаването на крачка от финала. Дилян и Петя се изправиха на елиминации срещу Сияна и Светослав и решаващият глас за това дойде от хората, които те смятаха за свои най-добри приятели Галена и Петър. Петя повече …

Блиц Новини
Доктор Ненков: Трябва отношение на лекар към пациент

Кадри Нова ТВ Вече всички са свикнали където и да се появи д-р Мирослав Ненков да има забавни истории, вицове и много смях. Драмата с личният му лекар Атанас Пелтеков имат такива в излишък и разказаха някои от тях пред Лора Крумова. Идва пациент за консултация. Става въпрос за дама, …

Hell's kitchen
Царина: Имах силна вяра в себе си и възможностите си

Кадри Нова ТВ Царина въпреки, че остана на крачка от черната куртка стана любимка на феновете на Хелс китчън. Хоби готвачката успя да пребори конкуренти работили за големи ресторанти и доказали се професионалисти. След напускането й интереса към нея не стихва и сега я виждаме в собствената й кухня и …

error: Content is protected !!