fbpx

Преводачът на „Барба Ганьос“: Обърках Бойко Борисов с Георги Калоянчев

Дневник“ получи писмо от името на автора на изданието на „Бай Ганьо“ на гръцки език д-р Костас Барбутис. Той от години превежда българска поезия и проза на гръцки език, като сам съставя антологии с произведения на български автори.

През октомври издателството „Одос Панос“ е публикувало „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов. На корицата на „Барба Ганьос“ обаче се е появил колаж на премиера Бойко Борисов, направен преди години от Иво Ангелов и изключително популярен в интернет.

Д-р Барбутис, който в последните години предимно работи и живее в Гърция, не е успял да различи колажа с премиера от снимка на Георги Калоянчев, на която е заснето как Калоянчев играе ролята на Бай Ганьо. На вътрешната страница в изданието на гръцки език е написано, че е използвана снимка на Георги Калоянчев от екранизация на „Бай Ганьо“.

Д-р Барбутис поднася своите извинения на всички засегнати страни и заявява, че вината е изцяло негова, а не на издателството, с което работи. Той ще изтегли книгите от продажба и ще преработи корицата.

Ето какво гласи писмото му:

Поради коментарите в социалните мрежи и медиите относно снимката, поместена на корицата на гръцкия превод на класическото произведение „Бай Ганьо“ от Алеко Константинов, съм длъжен да поднеса своите извинения и да обясня случилото се:

Самият аз научавам току-що (в неделя, с излизането на материала), че гореспоменатата снимка, взета от Google и избрана лично от мен, е колаж на премиера на България г-н Бойко Борисов. Грешката е изцяло моя и се дължи на непознаване на самия колаж и историята му, а от друга страна, на толкова успешно замаскираното и променено лице до степен такава, че незнаещият много трудно би могъл да отличи лицето на Борисов от лицето на Калоянчев в едноименната роля. На вътрешната страница на книгата е написано, че лицето на снимката е известният български актьор Георги Калоянчев.

Искам да поднеса хиляди извинения на всеки засегнат, като искрено уверявам всеки, че нищо не е сторено умишлено и че още в понеделник ще изтегля книгата от пазара, за да бъде преработена корицата.

Благодаря от сърце на всички за сигнала и оказаната помощ.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Сашо Кадиев се издъни жестоко пред годеницата си Ивелина Чоева

кадри bTV, Инстаграм/Александър Кадиев Сашо Кадиев буквално превзе студиото на „Преди обед” в четвъртък. Той нахлу в студиото, докато се коментираше „Ергенът” и буквално открадна шоуто. Емоцията да се върне в предаването, което е водил над 10 години, обаче му дойде в повече. Той допусна огромна грешка и провали много …

Hell's kitchen
Никол: Знаех си, че аз съм най-добрата

Изгонената от Хелс китчън Никол представя себе си със самочувствието, че е спечелила формата. Въпреки множеството издънки, които направи вътре, това не е повлияло на преценката й за самата нея. Знаех си, че аз съм най-добрата, каза за себе си тя, въпреки, че сама се опроверга като сподели, че няма …

Блиц Новини
Натали или Дара ще стане победител в Денсинг старс

Кадри БТВ Финалът в танцовото шоу Денсинг старс чука на вратата и наддаванията за двойката, която ще спечели този сезон започнаха. След ожесточена битка, на финал сили ще премерят Дара и Джими, Натали Трифонова и Димитър, д-р Неделя Щонова и Атанас, и олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова и Тодор …

error: Content is protected !!