fbpx

България е на второ място в ЕС по жени началници

Над 6,7 млн. души в ЕС работят на мениджърски позиции, като сред тях 4,3 милиона (63%) са мъже, а 2,5 милиона (37%) – жени, съобщава Евростат. България е на второ място с 49%, съобщава „Монитор“.
Латвия е европейската страна, където има най-голям дял жени на ръководни длъжности (53 на сто). Трета е Полша (48%), следвана от Естония (46%), Словения (44%), Литва, Унгария и Швеция (с по 42%), Ирландия (41%) и Португалия (40%).
Най-малко жени по шефските етажи има в Кипър (19%), Люксембург (23%), Дания (27%), Италия (28%), Нидерландия (29%), Чехия и Германия (по 31 на сто), както и в Гърция, Хърватия, Малта и Австрия (по 32%).
Жени са били малко повече от една четвърт (28%) от членовете на управителните съвети на компании, листвани на борсите, и под една пета (18%) от старшите изпълнителни директори през 2019 година. Това сочи, че макар като цяло да са близо половината от работещите в ЕС, жените все още са недостатъчно представени на управленски позиции.
На общоевропейско равнище малко над една трета от мениджърите (37%) са жени, което е леко повишение спрямо 36% през 2012 година.

Сред членовете на управителните съвети на най-големите компании, чиито акции се котират на борсата, най-много са жените във Франция (45%), Швеция (38%), Белгия, Германия и Италия (по 36%), Нидерландия и Финландия (по 34%).
Най-нисък е този показател в Естония и Кипър (по 9%), Гърция и Малта (по 10%),Литва (12%), Люксембург, Унгария и Румъния (по 13%), Чехия и България (по 19%).
Най-много са жените старши изпълнителни директори в Румъния (34%), Естония (33%), Литва (30%) и Латвия (29%). В България и Словения те са по 27%, а в Швеция – 24%.
Жените на челни позиции в компаниите са най-малко в Люксембург (6%) и Австрия (8%), следвани от Чехия (11%), Хърватия и Италия (по 12%). Белгия и Словакия отчитат по 13% дами на най-високите места, Германия и Полша – по 14%, Нидерландия и Португалия – по 15%.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!