fbpx

Проф. Кантарджиев: До 10 дни грипната вълна ще отшуми

„До 10 дни грипната вълна ще отшуми“. Това прогнозира в предаването „Тази събота“ по bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Тази година грипната епидемия беше много интересна. Първо се забави с месец и половина. След това много бързо случаите нараснаха и началото на февруари имаше пик. След това започна много бързо да намалява и не щеш ли се оказа, че грип Б, който тази година беше 5% от заболелите, изведнъж стана 12 пъти повече от грип А“, обясни Кантарджиев.

Той поясни, че има няколко разлики между двата грипа. Една от тях е, че антивирусните лекарства, които са за грип А, не действат на грип Б или действат много слабо.

Друга разлика е, че от грип Б боледуват предимно децата и то в училищна възраст. Именно затова, според него, грипната ваканция е дошла навреме.

„Детските градини и яслите работят поради няколко причини. Родителите на малките деца са много чувствителни към здравето им и ако детето има и най-малките признаци, самият родител гледа да го остави вкъщи“, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Той призова родителите на учениците да не ги изпращат в моловете, а по-добре да са на разходка навън.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!