fbpx

Март ще е с температури от 5 до 25 градуса, в планините – до минус 8

Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус 8 и минус 3 градуса, а най-високите – между 20 и 25 градуса, съобщиха за БТА от отдела „Метеорологични прогнози“ в Националния институт по метеорология и хидрология. Средната месечна температура през март в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България – между 6 и 9 градуса, а в планините – между минус 8 и минус 3 градуса.
Тази година се очаква през първото десетдневие от месеца да е по-топло от обичайното, но след това температурите постепенно ще се нормализират и средната месечна температура ще бъде около и над нормата. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планините – между 60 и 90 л/кв.м.

През март динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена и времето ще е променливо, с чести превалявания, с промени на температурите и фазата на валежите.

През първото десетдневие от месеца, въпреки честите промени, температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Месецът ще започне с предимно слънчево и топло време, с максимални температури между 13 и 18 градуса. До средата на десетдневието ще остане с високи температури, но на места ще има слаби превалявания от дъжд.

Около 5-6 март ще има повишена вероятност за повсеместни и по-значителни валежи. Температурите ще се понижат. Вероятност за сняг ще има главно в нощните часове, на места в Предбалкана и по високите полета на Югозападна България, без да се натрупва снежна покривка. След временно спиране на валежите, през следващите дни ще превалява още, с различен обхват и интензивност. Температурите слабо ще се колебаят около стойности, близки и все още малко по-високи от обичайните.

В началото на второто десетдневие на март температурите ще се понижат още малко и до края на периода ще бъдат близки и дори малко по-ниски от нормалните. Времето ще се задържи динамично, с условия за валежи, особено през първата половина и в края на десетдневието, като при преминаването на студените атмосферни фронтове в Северна и Западна България дъждът ще преминава в сняг.

През третото десетдневие на март температурите постепенно ще се повишават, но все пак ще остават близки до средните за периода. По-голяма е вероятността за валежи през първите дни на десетдневието.

Началото на астрономическата пролет у нас е на 20 март в 3 часа и 50 минути.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Учител шокира Ники Кънчев в „Стани богат“ с признание за бабата на жена му

Кадри: БТВ Учител по история и философия в столично училище се устреми към стоте бона в „Стани богат“. След като седна в стола на богаството, Найден Върбанов не се поколеба да разкрие защо е решил да опита късмета си. „През лятото с бабата на съпругата ми гледахме предаването, и тя …

Блиц Новини
Алек Младенов: Не ме интересуват мненията на хората

Кадри БТВ От както стана ясно решението на Алек Младенов да не избере нито една от двете дами го разкостиха откъде ли не. От социалните мрежи го заливат коментари, както и гости, поканени в телевизията да му искат обяснение. Какво направи бе брат? Изглеждаше, че направи всичко това заради майка …

Блиц Новини
Ергенът Алек Младенов: Съвестта ми е чиста

Кадри БТВ Голяма изненада поднесе Алек Младенов с решението си да не избере нито една от двете претендентки за сърцето му. Зрителите са шокирани, но най-вече дамите, които най-малко са очаквали този развой на събитията. Алек се сбогува с двете дами с емоционално видео, в което поотделно благодари и на …

error: Content is protected !!