fbpx

Препоръки на спестовни купувачи ни дават идеи как да харчим по-малко в супермаркета

Позната ли ви е следната ситуация: отскачате до магазина само за хляб, но се връщате цял час по-късно с цяла камара непланирани покупки? Можете да сте сигурни, че това не е случайно.

Супермаркетите правят всичко по силите си да ни провокират да купуваме повече – пускат промоции, раздават карти за лоялни клиенти, подреждат продуктите с по-висока цена на нивото на погледа, и този списък е далеч от изчерпателен. Как тогава можем да взимаме рационални решения за парите си и да не съжаляваме за някоя покупка още преди да сме се прибрали?

Ето няколко съвета за спестяване, с които можете да намалите излишните разходи при пазаруване:

Не пазарувай на празен стомах

Сигурно вече сте чували това първо и златно правило, но то се е превърнало в клише с добра причина. Усещането за глад кара всичко да изглежда в пъти по-апетитно и лошите решения няма да ви подминат. Оставете седмичното пазаруване за момент в който се чувствате спокойни и ще можете да избирате по-съзнателно кой разход е оправдан, и кой не.

Пазарувай по списък

Ако не знаем за какво сме тръгнали, вероятността да завършим обиколката с разумни покупки е минимална. Разхождайки се безцелно покрай щандовете рискувате да оставите сериозна сума на касата, без кой знае каква полза. Помислете от какво се нуждаете всъщност и не позволявайте средата да диктува поведението ви вместо вас.

Не залитай по „промоции“

Не купувайте нещо, само защото цената му е намалена. Често промоциите са рекламирани с фрази като „спести 20%“, но не забравяйте, че това ще е спестяване, само ако така или иначе бихте купили продукта и на пълна цена. В противен случай покупката ще бъде само един дпълнителен, излишен разход.

Пазарувай по-рядко

От разположението на самите супермаркети, през музиката и аромата на препечен хляб по алеите, всичко е проектирано със едничката цел да ни изкуши да потребим повече. Дори когато го осъзнаваме обаче е спорно доколко влиянието на тези похвати отслабва. Един от най-простите начини да похарчим по-малко е да пазаруваме за по-дълги периоди – така по-рядко ще изкушаваме от многобройните маркетингови послания, а и ще имаме добър повод да си съставим списък с истински смислените покупки.

Мислете за цената във време, а не в пари

Как решавате дали цената на нещо е ниска или висока? Следващия път щом се чудите дали една покупка си струва или не, помислете колко време трябва да работите, за да изкарате парите за нея. Така много по-лесно ще елиминирате излишно скъпите „глезотийки“ и ще се придържате към необходимото.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Огромен гаф при въпрос за 3000 лева в „Стани богат“

Кадри: бТВ Рентгеновият лаборант Павел Антонов продължи играта си в „Стани богат“, но последния въпрос, който му бе зададен от Ники Кънчев поради много дискусии. За 2000 лева Павел бе попитан: „Коя легенда на Формула 1 създава нискотарифна самолетна компания, докато е действащ пилот“? – Михаел Шумахер, Аертон Сена, Ники …

Блиц Новини
Разкошен дом показа Таня Боева в Черешката на тортата

Кадри Нова ТВ Новият сезон на готварското шоу „Черешката на тортата“ стартира с поп фолк изпълнителката, ослепителната Таня Боева. Шеф Манчев смени Виктор Ангелов на екран и сега ще гледаме как неговите избранници се справят в кухнята, а също и като домакини. Боева посрещна своите гости в уютния си дом …

Блиц Новини
Едва 3000 души получиха еднократна помощ

Малко е известно сред българското население, че съпругът, съпругата или децата на починал осигурен имат право на еднократна помощ, отпускана от държавата. „Право на еднократна помощ при смърт на осигуреното лице, съгласно Кодекса за социално осигуряване (КСО), имат неговите: съпруг (съпруга); деца; родители. Децата на починалото лице имат право на …

error: Content is protected !!