fbpx

Емил Хърсев: В момента, в който влезем в Eврозоната 18 млрд. евро обезпечение ще се освободят

 

Страната ни държи 18 млрд. евро, натрупани и съхранени, като покритие на Валутния борд, напомня пред „24 часа“ финансистът Емил Хърсев.

„В момента, в който влезем в Eврозоната това, обезпечение ще се свободи. Каквото и да си мислят някои хора – тук и на Запад, че някой просто ще си прибере тези 18 млрд., ние няма да го допуснем. Тези пари са на българската държава“, категоричен бившият заместник-управител на БНБ.

По думите му страната ни може да използва този финансов ресурс за управление на външния дълг.

„Тези заеми са върнати. 18 млрд. – седим, мътим ги на полога, а в същото време страната има външен дълг. Ако те се освободят, получаваме един огромен за размерите на икономиката ни финансов ресурс, който може да бъде използван за погасяване на външния дълг. И ако това стане, ще се окаже, че България няма никакъв външен дълг, а напротив, тя е нетен инвеститор в чужди ценни книжа“, коментира Емил Хърсев.

Според него сред другите ползи от влизането на страната ни в Еврозоната е, че ще се ликвидира системния проблем на Валутния борд, а именно липсата на кредитор от последна инстанция, който да рефинансира българските банки. Хърсев припомня, че на БНБ е забранено да рефинансира банки в случай на ликвидни кризи. Това е и причината, поради която българските банки държат огромна ликвидност, защото трябва да разчитат всяка на себе си. Финансовите ни институции могат да ползват само 70% от привлечените средства, за да кредитират. Докато нашите банки държат ликвидност от 30 на сто, банките в еврозоната държат ликвидност около 10%, защото знаят, че във всеки миг те могат да почукат на гишето на централната си банка и да получат рефинансиране.

Финансистът съветва обикновените граждани да не обменят левовете си в евро, ако имат разходи в националната ни валута.

„Не е нужно да си купуваш евро само от страх, че нещо ще се случи с лева – този страх струва пари“, предупреждава финансистът.

Той е категоричен, че тази вълна на всяване на страхове избухва периодично и въобще не е типична само за нашата страна, а става дума за общ страх за бъдещето.

„Усещането, че каквото и да се промени, все е на зле, през последната година трайно се насажда в Европа“, посочва Хърсев.

За него всичко лошо, което е можело да ни се случи заради еврото, вече ни се е случило преди 20 години.

„Оттук може да става само по-добре. Всичко, което може да се случи във връзка с евентуалното разпадане на еврозоната, рязко спадане на курса на еврото, инфлационни процеси – всички те ще се пренесат в България, дори нищо да не променяме от сегашния модел на паричен режим в България“, обобщава ситуацията бившият заместник управител на БНБ.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!