fbpx

На 10 февруари е родена Поли Генова

Блиц Новини

Поли Пламенова Генова е българска поп певица, родена на 10 февруари 1987 година в София. Представя България на два конкурса Евровизия – през 2011 г. и през 2016 г. Също така е водеща и на Детска Евровизия 2015, която се провежда в София. От 2017 г. Поли участва в шоуто Гласът на България като треньор.
Музикалната ѝ кариера започва, когато е едва 4-годишна. През 1995 г. става първият член на току-що сформираната детска вокална група „Бон-бон“. Нейният първи продуцент и вокален педагог е Рози Караславова. В продължение на шест години Генова е водеща на детското шоу. Тя си партнира с големи имена от българската поп сцена като Георги Христов, Йорданка Христова и Нели Рангелова. С Нели Рангелова „Бон-бон“ участват на „Златния Орфей“ и печелят специалната награда на БНТ.

Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ със специалност Кларинет. Впоследствие следва Режисура в НАТФИЗ. Паралелно със следването тя развива и кариерата си.

През 2007 г. е поканена от бенда на Дани Милев да бъде вокалистка във „Вечерното шоу на Азис“. През 2008 г. участва в първото издание на танцувалното шоу „Денсинг Старс“. Участва и в благотворителния проект „Великолепната шесторка“.
Четири пъти участва на българския финал за Евровизия – през 2005 г. и 2006 г. с „Мелъди“, а впоследствие през 2009 г. и 2011 г. като самостоятелен изпълнител. През 2011 г. нейната песен „На инат“ печели правото да участва на Евровизия 2011 в Дюселдорф.

Генова участва във втория полуфинал под номер 10, но не успява да се класира за финала. Завършва на 12 място заедно с представителките на Словакия „Туинс“ с 48 точки, като само шест точки я разделят от участие на финала. По-късно става ясно, че е завършила на 12 място при журитата и на 14 място при зрителския вот.

Беквокалистка е и на ТВ шоуто „На инат“.
През 2011 г. Генова е член на журито в първия сезон на музикалното шоу „Екс Фактор“. В реалити шоуто тя е треньор на групите. През същата година година озвучава една от главните героини Смърфиета в дублажа на филма „Смърфовете“. Става рекламно лице на Макдоналдс.[3]

През 2013 година участва в реалити шоуто „Музикална академия“, където почти винаги заема първите места в седмичните класирания. В края на сезона печели първото място в конкуренцията на Дичо Христов, Георги Кючуков и Кичка Бодурова.

През 2015 година е водеща на 13-ото издание на конкурса „Детска Евровизия“, проведено в „Арена Армеец“ в София.
През февруари 2016 година БНТ избира Поли Генова за представител на България на Евровизия 2016, където тя участва с песента „If Love Was a Crime“. След като е класирана като един от десетте участници в своя полуфинал, тя завършва на 4 място на финала след Украйна, Австралия и Русия, рекордно класиране за България до 2016 година.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!