fbpx

Атанасов ден е, имениците са много, а заедно с тях празнуват и ковачите

Според народното поверие свети Атанасий е покровител на зимата, снега и студа. Вярва се още, че зимният св. Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото, а летния св. Атанас го облича, за да дойде зимата.

На  18 януари настъпва Атанасовден.

Празнуват всички с имената Атанас, Атанаско, Таско, Наско, Наска, Трайко, Танка, Наца, Тана.

На  Атанасовден празнуват занаятчиите  железари, ковачи, налбанти (изработвали подкови за конете) и  ножари.

Така както приемали Антоновден като празник, на който чумата трябва да бъде омилостивена, по  същия начин на Атанасовден битувало вярването, че антракс – синята пъпка, шарката и чумата няма да разболяват децата и възрастните.

Затова жените отново пекат малки питки, които дупчат с вилица по кората, за да не може шарката да дупчи кожата по лицето на малките деца.

Жените отново не шият и не плетат, за да не се убодат, понеже през тези дни раните трудно зарастват.

В някои части на страната за Атанасовден правят курбан от черно пиле, което се готви с ориз и от храната раздават на съседи и на познати за здраве и против различни болести.

Не случайно пилето (в краен случай кокошка) трябва да има черна перушина. Вярва се, че тя притежава магична сила – пази от болести, уроки и магии.

Друга характерна храна за Атанасовден била свинско сготвено с бамя, писа Симеон Дочев.

Ако времето хубаво, в миналото излизали на някоя поляна, за да играят хора и да се люлеят на люлки, пише topactualno.com.

На този ден всички ние, православните християни, почитаме паметта на Св. Атанасий Велики(295-373г.). Според легендата, той и брат му Андон били ковачи. Един ден, докато двамата братя работели в ковачницата, желязото прегряло в пещта и тогава Атанасий бръкнал с голи ръце, за да го извади. Когато си вкарал ръката в огъня обаче, той погледнал в същия миг кучето си, което със свити лапички го гледало, сякаш недоумяващо какво прави неговият стопанин. И в този миг гениална идея озарила Атанасий. Хрумнало му да направи инструмент във вид на кучешките лапи, с който да може да вади желзото от пещта. Този инструмент днес наричаме клещи. Брат му му помогнал в изобретението и така Антоновден и Атанасовден се честват като дни на всички ковачи.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Магдалена, Валерия и Екатерина неразделни след „Ергенът“

Кадри социални мрежи Постъпката на последният Ерген сплоти отхвърлените дами. Много тежки мигове преживяха финалистките в „Ергенът“ 3 след като стана ясно, че нито една от тях не е спечелила любовта на Алек Младенов и тяхната приказка не завърши с пръстен. Голямото разочарование бе изписано на лицата им и до …

Блиц Новини
Кадиев към Ерген № 3: Защо ти трябва при жива майка да се жениш?

Кадри БТВ и социални мрежи Неочакваният край на романтичното риалити „Ергенът“ предизвика множество коментари. Много хора осъдиха Алек Младенов за решението, което взе да не се обвърже с нито една от останалите две фаворитки и особено начина, по който го направи. Той им каза своето решение чрез видео, без да …

Блиц Новини
Емоционален финал на „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Зрителите се сбогуваха емоционално с „Бригада нов дом“. Снощи бе излъчен последният за този сезон епизод, отново много силен и изпълнен с емоции, докосващи сърцата на мнозина. Бригадата с помощта на множество доброволци направи един удобен и уютен дом за незрящата Божидара и нейната майка. Новата бригада под …

error: Content is protected !!