fbpx

Анализ на ЕБВР: Лоши пътища, мръсен въздух и корупция спъват България

Поизводителността на българската икономика остава ниска при засилващи се проблеми на пазара на труда. Голямо препятствие пред икономическия растеж е състоянието на инфраструктурата, а качеството на въздуха остава проблем. В същото време легалният бизнес продължава да се конкурира с този в сивия сектор. Това са част от заключенията в анализа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), цитирани от „Дневник“.

В анализа за изминалите години от банката посочват, че производителността в България остава ниска в сравнение с ЕС и доближаването й до тази в по-развитите страни става бавно.

Изрично се подчертава също, че качеството на инфраструктурата и специално на пътищата продължава да бъде препятствие пред икономическия растеж. Допълнителни проблеми създава и увеличеният трафик.

ЕБВР отчита, че бизнес средата остава проблематична в някои сфери. Цитира се докладът на Световната банка за правене на бизнес, според който България заема 61 място от 190 икономики, като спада с 20 места в сравнение с 2014 г. Като конкретни трудности се посочват процедурите по свързване с електропреносната мрежа, започване на бизнес и плащане на данъци остават затруднени.

За най-голямо препятствие за управлението от банката за развитие посочват корупцията и върховенството на закона.

Новата стратегия за работа на ЕБВР в България до 2025 г. се концентрира върху подпомагане на развитието на инфраструктурата, финансовия сектор, който сега е доминиран от банките, както и конкурентоспособността на икономиката.

Според банката преходът на страната ни към зелена икономика трябва да бъде фокусиран върху устойчивата енергия и подобряването на чистотата на въздуха. В тази връзка е отчетено, че зависимостта на енергетиката от въглищата остава сред най-високите между страните в ЕС.

Анализът констатира, че България все има едно от най-високите нива на депониране на битови отпадъци в ЕС, а рециклирането остава ниско на ниво. Нужни са значителни усилия, за да се постигне целта от 59% рециклиране до 2020 г., отбелязва банката.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

Блиц Новини
Митко закъса в „Стани богат“ и привика на помощ любимата

Снимка бТВ Димитър Димов продължи по блестящ начин играта си в „Стани богат“ тази вечер, а и неговата любима също имаше заслуга да си тръгне с добра сума. Димов, който се занимава с внедряване на системи за управление на човешки ресурси и обяснения, заключи сумата 2000 лева, а за нея …

error: Content is protected !!