fbpx

Новият стандарт е USB4, осигурява двойно по-висока скорост

изтичник: digital.bg

Скоро следващата версия на USB ще е факт. В началото на септември 2019 гoдина, USB Implementers Forum (USB-IF) публикува USB4 спецификацията, според която може да очакваме USB връзки, със съпоставими скорости като при Thunderbolt 3.

USB4 портовете ще усигурят максимална скорост от 40 гигабита в секунда (Gbps). Това е двойно повече от настоящото USB 3.2 Gen 2 × 2. Както при другите версии на USB, USB4 ще бъде обратно съвместим с USB 2.0 и по-новата версия, а в някои случаи тези USB4 портове ще работят дори с Thunderbolt 3. За съжаление Thunderbolt 3 не е задължителен. Някои USB4 устройства могат да не го поддържат.

Ето какво още е добре да знаем за USB4 стандарта според How To Geek.

Поддържани скорости

USB4 не е единен стандарт, който работи еднакво на всички устройства. Той ще поддържа различни скорости. В допълнение към потенциала за максимална скорост от 40 Gbps, има и скорост от 20 Gbps, както и трета опция от 10 Gbps.

Понастоящем не е ясно как ще се наричат USB4 устройствата поддържащи различните скорости. На този етап, работните им имена са: за 40 Gbps USB4 – Gen 3 × 2, а за 20 Gbps – Gen 2 × 2.

От USB-IF уверяват, че имената ще бъдат обявени в началото на 2020 година. Потребителите може да са спокойни, защото тези имена ясно ще показват разликата в нивата на производителност и няма да водят до объркване.

Обратна съвместимост

Както и при другите версии на USB, и този е обратно съвместим с предшествениците си. По-конкретно, USB 2.0 и по-новите версии. Това означава, че ако имате USB 2.0 външен хард диск за архивиране, ще можете да го свържете към USB4 порт. За да направите това, ще ви е необходим адаптер, за да преминете от USB Type-A към USB Type-C.

Тези USB Type-C кабели, които имате в момента, вероятно няма да са достатъчно добри за USB4. Те поддържат по-старите скорости и ако искате да се ползвате от по-добрите скоростти на трансфер, ще ви трябват нови кабели.

Съвместимост с Thunderbolt 3

От USB-IF казват, че USB4 е обратно съвместим с Thunderbolt 3 на Intel, който също използва Type-C конектори. Това има смисъл, тъй като USB4 включва спецификациите на Thunderbolt 3. Поддръжката на Thunderbolt 3 обаче не е задължителна за USB4. Intel дава на USB-IF право безплатно да използват спецификацията Thunderbolt 3, но не предлагат безплатно използване на името Thunderbolt 3. Всеки производител на устройства, който иска да рекламира своите USB4 портове като обратно съвместими с Thunderbolt 3, ще трябва да бъде сертифициран от Intel. Ето защо технологията на Intel за пренос на данни не е особено широко разпространена.

Технологията USB Power Delivery

Всички USB 4 устройства ще включват технологията USB Power Delivery (USB PD), която може да достави до 100 вата мощност през USB порт. Идеята е да се позволи по-бързо зареждане на  телефона ви през USB порта на лаптопа ви.

Един универсален USB порт

Тъй като USB4 се придържа към Type-C конекторите, най-накрая може да видим един тип порт, подходящ за всякакви устройства и един кабелен конектор за всичко. Не очаквайте обаче, че тази революция ще се случи в скоро време, тъй като производителите на лаптопи вероятно ще продължат да включват портове тип A в лаптопите си, за да осигурят безпроблемна обратна съвместимост. Освен това, дори ако Type-C в крайна сметка стане универсален, все още ще има различни скорости.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!