fbpx

Доклад на ЕК: Ниско качество на здравеопазването, големи разходи за лекарства

България е на последно място в ЕС по продължителност на живота, тревога предизвиква ниската преживяемост от онкологични заболявания.

Това каза представителят на Европейската обсерватория за здравни политики Ане Шпрангер при представянето на Здравния профил на България и придружаващия доклад на ЕК пред журналисти, пише OFFNews.

Разходите за лекарства са необичайно високи – 43% от публичните средства, подчерта тя.

България е на последните места по качество на здравеопазването в Европа. Болничният престой в страната ни (5 дни) е два пъти по-кратък в сравнение с другите европейски държави, посочи Шпрангер и добави, че процентът на хоспитализации е двойно по-голям в сравнение с ЕС.

Доплащането от страна на пациентите е на едно от най-високите нива в ЕС, като само 52% от средствата са публични, гласи друга констатация в доклада.

Разходите за здравеопазване в България на глава от населението – 1300 евро, са най-ниските в страните от ЕС. Продължителността на живот в страната ни е най-ниска сред европейските държави, изпреварва ни и Румъния, с която допреди две години показателите ни са били еднакви.

Смъртността от сърдечно-съдови заболявания и от исхемична болест на сърцето е висока, така е и в останалите държави, но там се отчита намаляване, отчете Шпрангер.

Според доклада у нас тютюнопушенето сред възрастните е най-високото в ЕС, широко разпространено е и сред подрастващите.

Все по-малко хора се обхващат с ваксини, особено срещу морбили, въпреки задължителните имунизации.

Близо 10% от хората не са здравноосигурени, каза още експертът и подчерта, че една четвърт от неосигурените не плащат, защото не вярват в системата. Друга група, основно от ромски произход, дори няма документи за самоличност.

Близо 14% от населението ни няма добър достъп до медицинска грижа.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Призив за свалянето на Сашо Кадиев от екран

Кадри БТВ Заформя се кампания за отстраняването на Сашо Кадиев като капитан в „Аз обичам България“. Доста възмутени коментари се изсипват всеки път след предаването по негов адрес в социалните мрежи. Поведението на актьора дразни хората, които дори се заканват заради него да се откажат да гледат иначе прекрасното предаване. …

Блиц Новини
Бригадата направи едно дете щастливо

Кадри БТВ „Бригада нов дом“ отново донесе много радост в сърцата на измъчено от болест и проблеми семейство. Момчетата се постараха да дадат един уютен и удобен дом на три поколения дами, които заживяха под един покрив. Девет години Вики и нейната майка Гергана живеят в една стая и се …

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

error: Content is protected !!