fbpx

Каравеловата печатница в Букурещ тъне в разруха

Каравеловата печатница – светинята на българското освободително движение в Букурещ, е на път да падне. След промените през 1989 година и последвалата реституция сградата тъне в разруха. Това показа в свой репортаж Нова телевизия. С болка в сърцето до Солаковият хан, ни завежда Лука Велчов, председател на българската общност в Букурещ. 86-годишният банатски българин ни разказва защо се е стигнало до тук.

„Собственикът Кристи Солаков също е българин, който е член на нашето дружество. Той обаче вече се предава и не може да се грижи за сградата”, разказа Лука Велчов.

Солаков чакал някой да я купи. Вече 16 години, откакто я е придобил. Неумолимият ход на времето,обаче е довел Солаковият хан до разрушение.

Каравелов и революционният комитет са ползвали две стаи, където са издавани вестниците „Свобода“ и „Независимост“. Тук, като печатар е работил и Христо Ботев. Когато разбира за неговия поетичен и публицистичен талант, Каравелов го привлича за съредактор. Днес, само една прашна плоча, все още напомнят за историята на сградата. Ликът на Каравелов обаче го няма.

„Барелефът беше измъкнат и продаден. Барелефът на Раковски също бе откраднат на два пъти”, разказа Велчов.

 

Лука Велчов е жива енциклопедия за живота на възрожденците ни в Румъния и за местата, където те са живели и са подготвяли Освобождението на България. 86-годишният професор никога не е живял в България, но говори перфектен български език. Централата на българите в Румъния е превърната от него в остров на родната ни история. За това кътче знаят почти всички, които идват на екскурзия в Букурещ.

Въпреки че България губи частица от историята в центъра на Букурещ, остава зареждащият оптимизъм на българите в Румъния, които пазят най-важното – самосъзнанието си.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Огромен гаф при въпрос за 3000 лева в „Стани богат“

Кадри: бТВ Рентгеновият лаборант Павел Антонов продължи играта си в „Стани богат“, но последния въпрос, който му бе зададен от Ники Кънчев поради много дискусии. За 2000 лева Павел бе попитан: „Коя легенда на Формула 1 създава нискотарифна самолетна компания, докато е действащ пилот“? – Михаел Шумахер, Аертон Сена, Ники …

Блиц Новини
Разкошен дом показа Таня Боева в Черешката на тортата

Кадри Нова ТВ Новият сезон на готварското шоу „Черешката на тортата“ стартира с поп фолк изпълнителката, ослепителната Таня Боева. Шеф Манчев смени Виктор Ангелов на екран и сега ще гледаме как неговите избранници се справят в кухнята, а също и като домакини. Боева посрещна своите гости в уютния си дом …

Блиц Новини
Едва 3000 души получиха еднократна помощ

Малко е известно сред българското население, че съпругът, съпругата или децата на починал осигурен имат право на еднократна помощ, отпускана от държавата. „Право на еднократна помощ при смърт на осигуреното лице, съгласно Кодекса за социално осигуряване (КСО), имат неговите: съпруг (съпруга); деца; родители. Децата на починалото лице имат право на …

error: Content is protected !!