fbpx

Бойко Борисов: Най-добрите спецслужби в света първи се издъниха

Блиц Новини

автор: Георги Пауновски, „Дневник“

Като Балканци е важно да не оставим европейците и американците да загубят интерес към нас, каза днес премиерът Бойко Борисов при откриването в София на форум за устойчивостта на Западните Балкани, организиран от Републиканския институт на САЩ. Той допълни, че когато регионът е сигурно място, ще се увеличат и инвестициите и заплатите, и стандарта на живот.

Борисов призова Северна Македония и другите страни от Западните Балкани да решат дали искат да са в НАТО и европейското семейство, или не, като си „премерват стъпките. „Разкрачената поза не е полезна за никого. Всеки иска да е като Австрия, Швейцария с военен неутралитет и мощна банкова система, но това на балканите не е постижимо“, отбеляза българският премиер.

Той посочи, че темата Западни Балкани ще бъде поставена да пъти през годината от България – на срещата от Берлинския процес и на организираната с краля на Йордания среща по процеса „Акаба“, на които домакин ще е в София. Освен това, тя щяла да присъства и на европейският съвет в Загреб през юли в рамките на хърватското председателство на ЕС.

Процесът е иницииран от Абдула II през 2015 г. за засилване на международното и регионално сътрудничество срещу опасностите от тероризма, радикализацията и насилствения екстремизъм. До момента такива форуми са проведени в Йордания, Албания и Нидерландия. В София срещата ще е на 27 и 28 май.

На срещите от на Берлинския процес, държавите от Балканите извън ЕС, заедно с Хърватия, Словения и големите страни от Западна Европа, търсят общи проекти, които могат да подобрят свързаността и сътрудничеството им.

 

Бойко Борисов посочи, че на балканите служите трябва да си взаимодействат бързо и активно, за да не допуснат ислямски екстремизъм. „Няма малки и големи държави по отношение на спецслужбите. Тези, които знаем за най-добри служби, първи те понесоха тежки удари и се издъниха. Достатъчно е да посочим атентатите в САЩ, през Лондон, Париж и Брюксел“, допълни той.

След откриването на форума, пред журналисти, Борисов посочи, че радикалният ислям е силен и общ враг на всички страни, и не случайно срещу него си сътрудничат спецслужбите на страните от Западните Балкани, Европа и САЩ, а когато е нужно и Русия.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!