fbpx

След десетилетия под водата мост се показа във Варна

Снимки и автор Нова Варна

Старият мост над река Луда Камчия започна да се показва през август и продължава да разкрива все повече от себе си след десетилетия под водата, като през ноември са се показали и арките му.

Причината за това е драстично спадналия обем на язовир “Цонево”.

“Нова Варна” потърси за информация живеещи в района. Те споделиха, че повече от 30 години не се е случвало старият мост на река Луда Камчия да се показва толкова много, а за последно са го виждали като деца. Предполагат, че намалелият наполовина обем на язовира се дължи на електроцентралата, която изпомпва водата към реката.

В мрежата се появиха множество коментари, снимки и предположения какво се случва с язовира и защо. Според някои от мненията той е изпуснат заради ремонт жп моста.

Според специалисти от Басейнова дирекция “Черноморски район”, с които “Нова Варна” се свърза, по-малкият обем вода е нормален за този период, а искане за изпускане не е постъпвало.

След отправено запитване на 18 ноември какъв е обемът и дали е изпуснат от Дирекцията отговориха следното:

Съгласно извършените контролни проверки по режимните графици за язовира, завиреният обем на 31 октомври е 154 694 000 м³. Максималният обем на язовира е 329 млн. м³. В БДЧР не е постъпвало уведомление по чл. 140 от ЗВ за източване на язовира с цел извършване на ремонт.

По данни на Община Дългопол от 2018 г. язовир “Цонево” е седмият по големина в страната с дължина 28 километра. Той е построен през 1974 година. Тогава е потопен и мостът, свързващ двата бряга на река Луда Камчия. Старото му име на язовира е “Георги Трайков”. В южната му част се намира скалният феномен Чудните скали.

Язовир “Цонево” се експлоатира от “Напоителни системи” ЕАД. Водите му се използват за напояване, промишлено водоснабдяване и производство на електрическа енергия, но не и за питейно-битови цели.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител

Кадри БТВ Нашите деца са повод за гордост в различни области от математика, химия, биология и където и да се появят обират първите места и медалите. Не един и два примера имаме вече за младежи, отдадени на науката и доста напреднали в материята, въпреки младостта си. Макар да е само …

Блиц Новини
Блага след рехабилитацията, подарък от Бригадата: Състоянието ми се подобри

Кадри БТВ Семейството на Благовеста и Християна, които видяхме в последния епизод на „Бригада нов дом“ спокойно си живеят в обновеното жилище. Един от най-сериозните проблеми, пред които семейството беше изправено, беше течът от тавана, който влизаше в кухнята. Благодарение на бригадата, тези мои тревоги престанаха, вече няма никакви течове, …

Hell's kitchen
Симона мечтае да бъде криминалист, сладкар и инвеститор

Кадри Нова ТВ Въпреки първоначалното впечатление, което остави и у зрители и участници Симона успя да обърне мненията за себе си. За два месеца ти научи адски много. Научи почти всичко, което можех да ти дам. С тези думи я изпрати шеф Ангелов от Хелс китчън и всички са съгласни …

error: Content is protected !!