fbpx

Капитал: Ако всичко това не беше истина

Блиц Новини

Автор Спас Спасов, Капитал

Как сметката за едно тайно пътуване на варненския кмет до Израел беше платена от журналистка в малка местна телевизия

„Черно море“ е малка и безкритична варненска телевизия. Тя е една от многото регионални медии в България, които съществуват на принципа на разменната търговия – безконтролна финансова подкрепа от страна на местната власт срещу безусловна лоялност. В тези сделки място за журналистика няма. Точно по тази причина преди две седмици водещата на предаването „Посоки.eu“ Елена Кирова беше принудена да напусне работата си в телевизията.

Отговорът на въпроса защо се случи това минава отново през тежката тема за свободата на словото в България. Но и вади на показ елементи от технологията, която хората на власт неизменно прилагат, когато трябва да скрият нещо от гражданите.
В седмицата между двата тура на местните избори през октомври т.г. на Елена Кирова е възложено да интервюира кмета на Варна Иван Портних. По това време той е в кампания за балотажа, на който спечели трети мандат. Според журналистката интервюто е поискано от телевизия Bulgaria ON AIR, било е записано без предварително уговорен сценарий на 30 октомври и е трябвало да бъде излъчено на следващия ден.

„Беше ми препоръчано да питам Портних защо не е спечелил на първи тур, на каква подкрепа разчита, за проблемите около реконструкцията на градския бул. „Васил Левски“ и друго, което сметна за важно“, казва журналистката. Така сред въпросите й попада и един, който до този момент телевизия „Черно море“ не е коментирала. Но очевидно точно той става причина интервюто да не бъде излъчено.

Далече, далече – в Хайфа

Разговорът с Иван Портних за телевизия Bulgaria ON AIR не може да бъде гледан никъде. Единственият разказ за него е този на Елена Кирова. Според нея един от зададените въпроси е бил свързан с посещението на варненския кмет в пристанищния град Хайфа в Израел през февруари 2018 г., за да договори побратимяването му с Варна. Макар и минала през решение на Общинския съвет в града и шумно промотирана на старта си, визитата приключва преждевременно и тихомълком, а общинската администрация във Варна не е публикувала и до този момент нито ред за свършеното в Хайфа.

Единствената версия за проваленото побратимяване, известна до момента, е тази на две израелски онлайн издания – News Haifa Curiot и сайта на консервативния телевизионен „Канал 20“. Почти идентичните текстове с един и същ автор – Елиран Тал, гласят следното:

„Кметът на третия по големина град в България отседна в престижен хотел в Хайфа и според доказателства, получени от репортер на News Haifa Curiot, вечерта след планираната си среща за този ден той се е напил, след като е изпил големи количества алкохол. Според други доказателства кметът на Варна дори е тормозил сексуално служителка на хотела.“

Според втората статия смущаващият инцидент е стигнал до знанието на кмета на Хайфа, след което посещението на Портних е било прекъснато, а планираните срещи с него – отменени. Във втората си статия авторът допълва, че външното министерство на Израел не е било уведомено от домакина на провалената среща. „Община Хайфа потвърди случилото се, но не предостави повече подробности“, пише Тал.

Двете статии все още са достъпни, в сайтовете на медиите, от които са публикувани. Но в нито една от тях не е добавено опровержение или право на отговор, поискано от канцеларията на Иван Портних.

Преминало през шифрограмите между тогавашния екип на българското посолство в Израел и Министерството на външните работи, случилото с кмета на Варна в Хайфа в дните около 20 февруари 2018 г. остава тайна. Но не за дълго. В края на октомври т.г., в навечерието на местните избори, български сайтове публикуваха текста на анонимен имейл, цитиращ статиите на израелските медии. Портних реагира с пост във фейсбук: „Ако всичко това беше истина, как тогава лично щях да посрещна във Варна премиера на Израел Бенямин Нетаняху малко по-късно след „скандала“?“

Постът му беше придружен от снимки, на които посреща на летището във Варна премиера на Израел и съпругата му в началото на ноември 2018 г. Скритата, но важна подробност в тази публикация е, че присъствието на Портних на летището във Варна е само протоколно. В България Нетаняху пристигна по покана на колегата си Бойко Борисов за среща в Евксиноград с премиерите на Сърбия, Гърция и Румъния.

Имайки предвид формата й, тази среща очевидно е била планирана поне четири месеца преди Иван Портних да пристигне в Хайфа. Точно в това съвпадение вероятно е и обяснението за тежката мъгла, паднала над командировката му в Израел.

Паметта на мрежата

Връзката между тази визита и раздялата на Елена Кирова с телевизия „Черно море“ трудно може да бъде потвърдена официално. Но тя непрекъснато изплува в разминаването на информацията за двете събития, предоставяна от различни източници.

Официален коментар на тази случка дойде от телевизията Bulgaria ON AIR, собственост на бизнес групата около „Химимпорт“ и Централна кооперативна банка. Тя е свързана с „Холдинг Варна“, който от своя страна притежава телевизия „Черно море“. Формална връзка между двете медии няма, а това даде основание на по-голямата от тях да публикува следното становище:

„Интервюто с кандидат-кмета на Варна е разработено от екип на регионалната телевизия „Черно море“ и е негова собственост. Предоставено е за излъчване в сутрешния блок на националната телевизия Bulgaria ON AIR по линия на търговски взаимоотношения. След като се установява, че излъчването на интервюто ще се дублира с тв участие на кандидат-кмета на Варна по друга конкурентна телевизия, се взима решение то да не се излъчи.“ (Цитатът е от отговор на Bulgaria ON AIR по повод позиция, разпространена от Асоциацията на европейските журналисти след уволнението на Елена Кирова.)

Журналистката твърди, че не е знаела интервюто с Портних да е било платено, каквито по закон могат да бъдат телевизионните изяви на кандидатите за кметове и общински съветници по време на кампании. Въпреки това то явно е било изпратено за сверка в щаба на ГЕРБ.

„Коментирах част от въпросите си с един от редакторите на Bulgaria ON AIR на 30 октомври вечерта, защото от пресцентъра на ГЕРБ недоволстваха за някои от темите в интервюто“, каза Кирова.

Но за причините предизборният разговор с Портних да не види бял свят има и трета – радикална версия.

Фейсбук не гори

Според сайта на медийната група „Черно море“, която включва и едноименната телевизия, неин PR мениджър е Марица Гърдева. На изборите за местна власт през октомври тя спечели трети мандат като общински съветник от ГЕРБ във Варна, а в предходния беше дори председател на групата на партията си.

След като скандалът със спряното интервю стана публичен, медийният имиджмейкър публикува в профила си във фейсбук следния статус: „Журналистиката е професия почти толкова древна, като…. С няколко думи това е втората най-древна професия.“

Публикацията изчезна часове след като се появи, а Гърдева твърди, че никога не я е публикувала. Статусът й обаче може да бъде открит като скрийншот на десетки места в мрежата.

Със същата лекота в разговор за „Дневник“ общинската съветничка почти отрече и съществуването на интервю с Иван Портних, взето от Елена Кирова. „Подобно интервю изобщо не е било планирано, каза тя. Разбирате ли термина?“

Журналисти от телевизията, където доскоро работеше Елена Кирова, коментират, че именно Гърдева е станала причина за напускането на водещата. В същото време според „вътрешни гласове“ от местната организация на ГЕРБ във Варна в следващите дни тя най-вероятно ще бъде избрана за председател на постоянната комисия „Култура и духовно развитие“ в Общинския съвет. Така в ресора на ПР мениджъра на малка частна телевизия ще попадне и контролът върху разменната търговия с безусловната лоялност на „втората най-древна професия след…“

А темата за свободата на словото ще продължи да изскача зад трудно потвърдими, но натрапчиви съвпадения между историите за журналисти, напуснали работата си, неизлъчени интервюта и фриволната арогантност на хората с власт.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Зрителите са в шок от въпрос в „Аз обичам България”, искат спиране на шоуто

кадри bTV Въпрос в телевизионната игра „Аз обичам България” ядоса много зрители в петък вечер и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Според някои той изобщо не е подходящ за семейно и патриотично предаване. Интересно е, че въпросът, който се появи в най-напрегнатия момент в играта, шокира дори и …

БГ звезди
Веско Маринов: Родих се селянин, станах гражданин

кадри Нова телевизия Емоционална изповед направи по Нова телевизия естрадната звезда Веселин Маринов. Певецът призна, че е изпитва страх да посети родната си къща в Полски Тръмбеш, която е единственото място, което нарича „у дома”. „Никой не ме чака вече там”, обясни Маринов, едва удържайки сълзите. Той се върна назад …

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

error: Content is protected !!