fbpx

Никой не иска да работи за 3 бона в кравеферма в Родопите и тя фалира

Родопска кравеферма ще затвори врати до края на годината, тъй като стопаните й не могат да си намерят работници. Заплата, която предлагат на семейство кравари, е 3000 лева на месец, пише „Агро новини“.
Въпреки това никой не желае да се хване на работа, казва собственичката на стопанството в смолянското село Кошница Валя Каменова.

Липсата на работна ръка е единствената причина дългогодишната учителка по български език Валя и съпругът й – пожарникарят Минчо, да планират затваряне на кравефермата.

Каменови нямат други оплаквания – двамата гледат около 30 дойни крави, като с юниците и телетата животните наброяват 60.

Породата е Българско родопско говедо (БРГ) – кръстоска между аборигенната късорога родопска крава с английската порода Джерсей, селектирана през 1954 г. в комплексната опитна станция в Смолян.

Говедата са под селекционен контрол, а стопанството пета година получава субсидии по мярка 10 от ПРСР 2014-2020 г. “Агроекология и климат”.

Каменови са заявили за подпомагане общо 300 декара собствена и наета с арендни договори земя.

“Заслужава си и сме доволни, но имаме нужда от отмяна, защото не смогваме. От май месец не сме слизали в селото, защото не можем да намерим работници – младите хора не искат да работят.

Търсят работа от 8 до 17 часа. Някои пък предпочитат да са на трудовата борса или да чакат майките й бащите им да им дават пари”, казва Валя Каменова.

И въпреки добрите условия, които семейството предлага – 3000 лв. месечен доход на семейство и почивни дни, никой не иска да полага тежък физически труд в кравефермата в Кошница.

Откъм природни дадености селото е благословено – няма промишлени замърсители и природата е девствено чиста. Селото е заобградено от пасища и ливади с тучна планинска трева.

През селото протича река Арда, увенчана с малкия живописен каньон Горло, наоколо има десет пещери, оттук минава стар римски път за Константинопол, а в близост е крепостта Калето, построена през VI век по времето на император Юстиниан.

Въпреки добрите условия, никой не иска да се занимава със земеделие и животновъдство, нито с развитие на туризъм.

От година на година селото все повече обезлюдява – ако в края на 2015 г., по данни на НСИ, жителите са били 67 души, днес те са по-малко от 50, и то предимно в пенсионна възраст. В цяло село Кошница има само две деца.

Доста е подвеждащо .Първо 3 000 лева,а като четеш по-надолу става ясно,че е за двама.Знам в колко се става,а то е в 4,30-5 00 часа,и така до 22 00ч.Това са 16 часа заангажиран,като се има в предвид,че за животното няма събота и неделя,празници и винаги до него. Реално погледнато си работиш за минимална заплата

Новото,, племе” е много мързеливо и надменно…
Нито им се учи, нито им се работи.Фантазират си, че са велики,а в същото време нямат високи квалификации…или никакви умения…Ще дойде ден че корени ще ядат и трева…

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!