fbpx

3000 аплодираха Куркински

3000 аплодираха Мариус Куркински в НДК, който представи филма си „Засукан свят“ за старта на Киномания. Човекът оркестър извика на сцената многобройния си екип от звезди – Камен Донев, Ани Пападопулу, Виктория Колева, Велислав Павлов, Вяра Коларова, Димитър Николов – и родопчани, участвали в сътворяването на лентата по прозата на Николай Хайтов. В зала номер едно бяха още Здравец и Елена Хайтови, които истински са подкрепили Мариус в продукцията, пише Стандарт.

„Всеки си има по една орисница. Моите трябва да са били две“ – така започва филмът, в който Милю от едноименния разказ на Хайтов, ще преживее и превъзмогне почти 70-годишен период от историята на България и метаморфозите в народопсихологията. От всяка реплика и от всеки кадър става ясно, че по нашенските географски ширини всяко зло е за добро и че фаталността за едни е тотален късмет за други – по-точно за Хайтовия Милю, чийто образ наистина е без аналог в литературата, а вече и в киното.

Куркински обаче никога не се е срещал очи в очи с легендарния писател. Нито пък през бурните по-младежки години му е хрумвало, че би се осмелил да прави спектакъл или кино по негово произведение. Докато една вечер открива в домашната библиотека на брат си няколко сборника на Хайтов. И попада на „Сътресение“. Веднага усеща, че е тъкмо за него, макар че тогава е само на 30. През 2006-а започва да го играе на сцена – много много пъти, има и телевизионна версия. И ако дотогава се прекланя пред текстовете на Чехов, Платонов, Достоевски, Джулиан Барнс, в миг разбира, че по-директният му път му към публиката минава през Хайтов. „Стана ми скъп и съкровен“, признава Мариус.

В „Засукан свят“ голямата идея на Куркински е да представи целия живот на главния герой – с всичките му радости и неволи, обрати и абсурди. Всъщност да представи вселената на България. Самият той е Милю – от 28 до 68. Зад образа обаче се крие собствения му дядо. Той е неговият идеал: мъдрец, който е разбрал, че светът няма нужда от омраза – въпреки всичко. Дядото на Куркински е човекът, постигнал така лелеяната хармония – с „аз“-а си, с природата, със семейството. Той му отваря очите за вярата.

Когато бъдещия артист е на 10, го води в църквата в Преслав, за да го кръсти. Комунизмът е навсякъде, но няма как да изплаши врелия и кипелия Стоян. „С баба ми, маминка Мария, бяха изумително работливи. Той ставаше в четири часа сутринта и започваше да шие – целият шуменски окръг си поръчваше панталони при него. В малкото свободно време беше в градината. Както казва Хайтов в есетата си, спасението на българина е в труда и във въздържанието“, връща лентата Куркински.

Той винаги припомня, че стои зад ценностите, прокламирани от Хайтов – семейство, родолюбие, родова памет, почит към Бога. И е щастлив, че може да защити важни неща от философията на Хайтов в „Засукан свят“. Защото писателят не е съгласен, че българинът не може да различава добро от зло. И казва: „Мътната вода рано или късно ще спре и ще дойде бистрата“. А и за Хайтов нацията е над всичко. „За него тя е месията“, категоричен е Мариус. И добавя за филма: „Изпълних почти целия си начален замисъл за „Засукан свят“. Мога сам да се оценя. Снимките бяха много тежки – по 12 часа на ден, от 5 до 5 активен труд по график. Не ми се мисли какво щеше да стане и при най-малкия провал.

Но бяхме програмирали и разкадровали и последния детайл. Иначе нямаше да издеяна на напрежението. В Ивайловград хората ни обожаваха. Буквално заживяха с нас -носеха баници, мед, вино. Беше сложно, но и много приятно. Господ беше с нас. Когато пристигнахме в Родопите в края на октомври, валеше като из ведро. В първия ден слънцето изгря, лятото се върна, останахме по къси ръкави. В мига, в който си тръгнахме, небето отново се изля върху земята“, разказва Мариус, който е не само режисьор, но и съсценирист на „Засукан свят“ заедно с Емил Бонев.

Куркински е благодарен на Хайтов и заради собственото си спасение. Излиза пред публиката за „Сътресение“ в деня, в който майка му напуска засукания ни свят. Толкова е травмиран, че се отказва от спектакъла. От бездната на отчаянието и покаянието, от денонощната мъка го вади „Черното пиле“. Днес той е усмихнат, че естествено е прекрачил границата между сцената и екрана. Усеща се като човек, който е хванал киното в ръцете си. А преди е мислел, че ще бъде изплашен от него.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!