fbpx

Германски учен: България и фаталните последици от реституцията на земи

Проф. Клаус Рот от мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиан“ дълго време изследва социално-икономическите промени в селските райони на България в сравнение със случващото се във фермерските краища на бившата ГДР. В интервю за Дойче веле изследователят посочва основните причини за обезлюдяването на българските села и за проблемите в аграрния сектор на страната.

ДВ: Проф. Рот, по време на дискусия в София, посветена на промените в Източна Европа след падането на Берлинската стена, Вие определихте разпускането на ТКЗС със закон и връщането на земеделските земи в реални граници като една от трагичните грешки на българския преход. Защо мислите така?

Клаус Рот: С подкрепата на баварска фондация за научни изследвания през 1990-те години заедно с колеги от БАН проведох теренни проучвания в няколко селски района в България, сред които беше и проект за изучаване на живота на хората в село Радуил край Самоков – преди и след промените през 1989. Резултатите бяха сравнени с изследвания за бита и манталитета на фермерите в бившата ГДР преди и след разпадането на тамошните ТКЗС-та. Не само аз, но и българските ми колеги се убедиха до какви тежки последици е довел подходът за връщане на земята в реални граници, възприет в България след падането на диктатурата. По това време около 90% от собствениците и наследниците на нивите и горите отдавна се бяха преселили в градовете, а вековната връзка между земята и хората, които я обработват, беше брутално прекъсната след проведената и в НРБ, и в ГДР „колективизация“ по сталински образец. Големият проблем в България: хора, които от десетилетия живееха в градовете, трябваше да получат и стопанисват малки и разпръснати парчета земя.

Първоначално сред останалите да живеят на село ентусиазмът от реституцията на земята беше голям. Хората получиха и добитък, но нямаше какво да го правят, освен да го заколят. Без селскостопанска техника селяните бяха принудени да извадят старото рало изпод сайванта и да обработват земята по примитивен начин. Така малките ферми, които традиционно преобладават в България, още при прохождането си получиха много тежък удар. От него се възползва бившата селска номенклатура на БКП в лицето на председателите на ТКЗС и АПК, на местните партийни секретари и на хората с властови позиции в селските райони. Те се превърнаха в едри арендатори и богаташи, които плащат на собствениците мизерни ренти или им изкупуват земите по цени далеч под пазарната стойност в Европа.

В пълен обем тази катастрофа се разрази в Добруджа, но и в много други плодородни райони, като например околностите на Пловдив. Хората, които с ентусиазъм се бяха захванали с дребно земеделие, остаряха, починаха или се преместиха в градовете. Селата се обезлюдиха и останаха без работна ръка и специалисти. Така България от крупен износител на плодове и зеленчуци се превърна във вносител. Земеделието върви в посока към укрепване на доминацията на големите арендатори и агрофирми, които в много случаи съвпадат с бившата селска номенклатура на БКП. А малките ферми едва оцеляват и постоянно намаляват под напора на изкривената конкурентна среда.

 

Продължение на интервюто четете ТУК

Не се е крадяло масово от ТКЗС-то! Масата е обикновеният селянин-той не смееше да пипне нищо.Ако е блажил някой,то това са били ръководните кадри.А и разпадът започна след създаването на АПК.Селяните живееха в спокойна беднотия,с гарантиран жизнен минимум/който се оказа здравословен/.Само от Радуил/близо до Самоков и братята роми/ не може да прави научни заключения.Вярно е огромна грешка,но не така мисли Филип Димитров-при него се пръкнаха т.нар.Ликвидационни съвети-със съвсем неприкритото намерение-унищожение.

Много е важно как ще си кръстиш детето. Така ликвидирахме селското стопанство. Прав е професора.

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Най-харесваната двойка напусна „Един за друг“

Кадри Нова ТВ Една от най-харесваните двойки от романтичното риалити „Един за друг“ напусна предаването на крачка от финала. Дилян и Петя се изправиха на елиминации срещу Сияна и Светослав и решаващият глас за това дойде от хората, които те смятаха за свои най-добри приятели Галена и Петър. Петя повече …

Блиц Новини
Доктор Ненков: Трябва отношение на лекар към пациент

Кадри Нова ТВ Вече всички са свикнали където и да се появи д-р Мирослав Ненков да има забавни истории, вицове и много смях. Драмата с личният му лекар Атанас Пелтеков имат такива в излишък и разказаха някои от тях пред Лора Крумова. Идва пациент за консултация. Става въпрос за дама, …

Hell's kitchen
Царина: Имах силна вяра в себе си и възможностите си

Кадри Нова ТВ Царина въпреки, че остана на крачка от черната куртка стана любимка на феновете на Хелс китчън. Хоби готвачката успя да пребори конкуренти работили за големи ресторанти и доказали се професионалисти. След напускането й интереса към нея не стихва и сега я виждаме в собствената й кухня и …

error: Content is protected !!