fbpx

Вдигат заплатите на младите учители с 18 процента

От 1 януари учителските заплати ще се увеличат средно със 17,5 %, каза просветният министър Красимир Вълчев. Процентът на увеличение няма да е 20 както миналата година, защото заплатите вече са увеличени предишната година и базата е по-висока. Най-много, с 18 на сто, ще скочат заплатите на младите учители с минимални заплати, съобщава БНТ.

Румен Михалев е на 27. Учител е по музика в столичното 18-то училище за първа година. В момента заплатата му е 920 лева, с увеличението от началото на следващата година ще стане 1085. Казва, че засега е доволен, защото все още няма деца и семейство.

И все пак – каква трябва да е началната заплата на младите учители?

„Ако зависеше от мен, аз мисля, че нещо от порядъка на 1500 лева стартова заплата. За да може да не бягат в чужбина, да не си търсят други професии“ заяви Румен Михалев, който е учител по музика.

В момента младите учители са едва 13 % от преподавателите, тези пък в предпенсионна възраст са 40 на сто. И при започнала учебна година все още се търсят учители по английски език, информационни технологии, математика. Ще привлекат ли тези заплати младите в училище?

„Никога не е достатъчно, но никога и средствата не са били толкова много. Никога увеличението на учителските заплати не е било в размер на 360 млн., дори като процент от БВП никога не е било толкова високо“, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Румен е завършил Музикалната академия с тропмет. Интересно е защо не е станал музикант, а учител.

„Смело ще кажа, че в Операта, във Филхармонията са по- ниски заплатите. Учителските заплати станаха по-високи? – По-високи, да“, допълни педагогът.

„Заплатите на учителите трябва да догонват и да изпреварват, бих казала, средните работни заплати в страната и вече да се сравняваме с европейските стандарти“, заяви дирекотрът на 18-то училище Вили Стойчева.

Учителските заплати ще се повишат още един път, през 2021- ва. И в края на тази година, те вече ще са нараснали двукратно в сравнение с 2017-та.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Зрителите са в шок от въпрос в „Аз обичам България”, искат спиране на шоуто

кадри bTV Въпрос в телевизионната игра „Аз обичам България” ядоса много зрители в петък вечер и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Според някои той изобщо не е подходящ за семейно и патриотично предаване. Интересно е, че въпросът, който се появи в най-напрегнатия момент в играта, шокира дори и …

БГ звезди
Веско Маринов: Родих се селянин, станах гражданин

кадри Нова телевизия Емоционална изповед направи по Нова телевизия естрадната звезда Веселин Маринов. Певецът призна, че е изпитва страх да посети родната си къща в Полски Тръмбеш, която е единственото място, което нарича „у дома”. „Никой не ме чака вече там”, обясни Маринов, едва удържайки сълзите. Той се върна назад …

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

error: Content is protected !!