fbpx

Заплатите са намалели

Средната заплата в България през третото тримесечие е намаляла с 0,9% в сравнение с предишното, достигайки 1266 лв. през септември. В същото време на депутатите и на хората на висши управленски постове заплащането се качва средно с 3,1%. Това показват данните на НСИ, публикувани вчера, пише www.blagoevgrad24.bg.

Намалението на средната заплата е само ако сравним средното заплащане тримесечие по тримесечие. На годишна база има сериозен ръст – 11,8%. За основа при определянето на заплатите на управленците се взема средната заплата само за последния месец от тримесечието и то само за обществения сектор, а през септември тя е нараснала с 3,11% в сравнение с юни, достигайки 1291 лв. Средното заплащане на депутат например е 3 пъти по тази сума, т.е. 3873 лв., без да се смятат класовете, добавките от по 10% за участие в комисия, представителните и т.нат.

През последните три месеца тази заплата е била 3756 лв., т.е. нарастването само на основата на заплатата е със 117 лв. Председателят на парламента получава с две трети повече от обикновеното депутатско заплащане, т.е. вече ще се разписва срещу минимум 6455 лв. Президентската заплата е двойна на депутатската, т.е. вместо досегашните 7512 лв. Румен Радев ще получава по 7746 лв. И при него тази заплата е без класовете, които като на бивш военен са по 1,6% за всяка година трудов стаж, т.е. крайната му заплата е поне с около 45-50% по-висока от тези 7746 лв., пише „24 часа“.

Премиерът по закон получава с 55% повече от основната депутатска заплата, т.е. би трябвало основата на неговото месечно заплащане да стане 6003 лв. От данните на НСИ излиза, че намалението на средната заплата в България през третото тримесечие е засегнало всички сектори на икономиката с изключение на селското стопанство, строителството и преработващата промишленост.

В IT сектора, където през предишното тримесечие средната заплата за първи път прехвърли 3000 лв., достигайки 3056 лв., през септември е паднала до 2988 лв. През третото тримесечие броят на наетите по трудово и служебно правоотношение е намалял с 39 100 човека, сочат данните. Това също се случва постоянно през последните години, независимо от сезонната заетост през лятото. На фона на всички заети в страната това намаление е едва 1,7%, но любопитното е, че това лято намалението на заетите в хотелиерството е драстично – с над 15%, в сравнение с предното тримесечие.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

БГ звезди
БТВ прекали с Мария Силвестър, не могат да ѝ вземат думата

кадри bTV Водещата на „Бригада Нов дом” Мария Силвестър буквално превзема ефира на bTV тази седмица. Нейното присъствие започна с едно от най-обсъжданите предавания в родния ефир, продължава през участието ѝ в сериала „Алфа”. На всичко отгоре зрителите ще я виждат всеки ден като седмичен коментатор в „Преди обед”. Още …

error: Content is protected !!