fbpx

Коя ще е най-добрата инвестиция през следващото десетилетие?

Ако разполагате с пари, които няма да ви трябват през следващите 10 години, в какво бихте ги инвестирали – акции, облигации, недвижими имоти, злато, кеш или криптовалути? Този въпрос беше зададен на над 1000 души в проучване на платформата Bankrate.com, пише Профит.

Най-голяма част от анкетираните (близо една трета) категорично избират за свой фаворит имотите, следвани от акциите (20%) и парите в брой под формата на банкови депозити (19%).

Дали обаче недвижмостите наистина са най-добрата инвестиция в дългосрочен план? Дали експертите по финансово планиране не са грешали в продължение на десетилетия? Оказва се, че в някои отношения инвеститорите може би наистина имат право, пише анализаторът на Marketwatch Марк Хълбърт.

Той припомня, че в исторически план (от 1890 г. насам) недвижимите имоти в Съединените щати носят средна годишна доходност от 0.4% след отчитане на инфлацията. Данните се базират на имотния индекс Case-Shiller.

За сравнение, широкият борсов индекс S&P 500 носи средна годишна възвръщаемост от 6.3% над инфлацията (с включване на дивидентите). Дори и дългосрочните държавни облигации в САЩ се представят по-добре от имотите, когато става въпрос за историческа доходност, тъй като носят средно по 2.7% на година.

Ако въпросът за най-добрата инвестиция в следващите 10 години се изчерпваше само с тази статистика, то анализът би трябвало да спре дотук с извода, че повечето американци просто ще сбъркат, избирайки недвижмите имоти. Оказва се обаче, че тези числа не казват цялата истина, смята Марк Хълбърт.

Причината е, че акциите и облигациите в момента са толкова надценени, че не само е възможно, но е и доста вероятно недвижимите имоти да се преставят доста по-добре от тях в следващите десет години.

10-годишните облигации, например, в момента носят доходност от 2.1%, която надхвърля очакваната средна годишна инфлация за следващото десетилетие само с 0.3 процентни пункта. А ако индексът на потребителските цени регистрира по-силен ръст от очакваното, облигационната доходност би била още по-ниска.

Прогнозите за движението на цените на акциите през следващите 10 години са още по-трудни, тъй като факторите, които оказват влияние върху тях, са доста повече на брой. Но според повечето критерии за оценка на пазара, в момента той е доста надценен.

Средният коефициент P/E (съотношението цена/печалба на акция) на компаниите от широкия индекс S&P 500 е малко под 22 при средна историческа стойност за последните 100 години от около 15. Тоест, към момента съотношението е с близо 40% над средното си равнище в дългосрочен план.

Това означава, че е много вероятно акциите, както и облигациите, през следващото десетилетие да донесат доста по-ниска доходност от тази, която е характерна за тях в исторически план. Въпросът е колко по-ниска?

Марк Хълбърт цитира анализ на консултантската компания Research Affiliates, според който в следващите 10 години S&P 500 ще генерира реална възвръщаемост от 0.5% годишно (включвайки и дивидентите), а облигациите ще носят отрицателна доходност от -0.7 на сто.

Бостънската инвестиционна компания GMO наскоро публикува 7-годишна прогноза, според която в периода до 2026 г. и акциите, и облигациите ще носят отрицателна доходност (с приспадане на инфлацията), съответно от -4.2% и -1.1%.

Разбира се, на пазара има компании и анализатори, които са доста по-оптимистично настроени, но все пак анализите на Research Affiliates и GMO показват, че участниците в проучването на Bankrate може би не са чак толкова зле информирани, колкото изглежда на пръв поглед.

Особено ако се вземат предвид и историческите данни за представянето на недвижимите имоти във времена на икономическа криза. Последният пример от 2009 г. беше катастрофален и заради него много хора смятат, че недвижимостите са още по-рискова инвестиция от акциите и облигациите.

Но всъщност той е по-скоро изключение, отколкото правило, пише Марк Хълбърт. По време на всеки „мечи пазар“ на Уолстрийт от 1950 г. насам имотният индекс Case-Shiller е отчитал повишения. А в единствения случай, когато се е понижавал (с изключение на финансовата криза от 2009 г.), спадът е бил с едва 0.4 на сто.

Освен това индексът Case-Shiller е много по-слабо волатилен от борсовите индекси. Измерена чрез стандартното отклонение на годишната възвръщаемост в исторически план, волатилността му и с 40% по-ниска от тази на S&P 500.

Обикновено хората възприемат инвестицията в недвижим имот като по-рискова заради необходимостта от използване на заемен капитал под формата на ипотечен кредит. Но при това положение рискът произтича не от самия актив, а от кредита, необходим за неговото придобиване.

Така че, ако сте сред хората, които очакват сериозен спад на борсовите индекси по някое време в следващото десетилетие, можете спокойно да разгледате имотния пазар като възможна инвестиционна алтернатива, смята Марк Хълбърт.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Царина: Имах силна вяра в себе си и възможностите си

Кадри Нова ТВ Царина въпреки, че остана на крачка от черната куртка стана любимка на феновете на Хелс китчън. Хоби готвачката успя да пребори конкуренти работили за големи ресторанти и доказали се професионалисти. След напускането й интереса към нея не стихва и сега я виждаме в собствената й кухня и …

Блиц Новини
Призив за свалянето на Сашо Кадиев от екран

Кадри БТВ Заформя се кампания за отстраняването на Сашо Кадиев като капитан в „Аз обичам България“. Доста възмутени коментари се изсипват всеки път след предаването по негов адрес в социалните мрежи. Поведението на актьора дразни хората, които дори се заканват заради него да се откажат да гледат иначе прекрасното предаване. …

Блиц Новини
Бригадата направи едно дете щастливо

Кадри БТВ „Бригада нов дом“ отново донесе много радост в сърцата на измъчено от болест и проблеми семейство. Момчетата се постараха да дадат един уютен и удобен дом на три поколения дами, които заживяха под един покрив. Девет години Вики и нейната майка Гергана живеят в една стая и се …

error: Content is protected !!